Растенията са интелигентни и могат да взимат важни решения

1
209
Добави коментар
setlans
setlans

Обичате ли да се грижите за растения? Преди да се вините, че заради вас, те не искат да растат се замислете, че може би те самите са решили така. Да, растенията взимат важното решение дали да растат, или не.

Растенията могат да пеят, танцуват, да правят музика, да изпускат миризми и много повече. Изследване показва, че те са достатъчно интелигентни, за да знаят кога да растат, и кога не. Те взимат тези важни за съществуването си решения, въз основа на няколко важни фактора.

Решението в кой момент да изникне от земята е най-важното, което едно растение може да вземе. Ако изникне твърде рано, то може да измръзне, заради суровите зимни условия. Ако изникне твърде късно пък, може вече да е изпреварено от други. Така ще трябва да се бори за място и слънце.

Изследвания на учените от университета в Бирмингам показват, че скоростта и точността се контролират от малка група клетки в растителния ембрион, които функционират по подобен начин на човешкия мозък.

Използвайки математическо моделиране, учените разкриват, че „центърът за взимане на решения“ в растението Арабидопсис талиана, съдържа два вида клетки. Единият вид отговаря за засяването на семената (тяхното разпространение), а другият за кълняемостта.

Тези две групи клетки комуникират помежду си с изпращане на хормони – аналогичен механизъм на този, който се използва от нашия мозък, когато решаваме дали да се движим, или не.

„Нашата работа разкрива решаващо разделение на компонентите в този т.нар. „център за взимане на решения“. В човешкият мозък се смята, че това разделение води до забавяне на времето, изглаждане на шумни сигнали от околната среда и увеличаване на точността, с която взимаме решения. Отделянето на тези части в „мозъка“ на семето, изглежда също е от основно значение за начина, по който функционира.“проф. Джордж Басел от Училището по бионауки към университета в Бирмингам.

Това откритие ще ни помогне да разберем как растат културите и плевелите. Тези познания могат да бъдат приложени и за търговските растения, за да се подобри и синхронизира покълването, да се увеличат добивите на културите и да се намали употребата на хербициди.

Сетланс