Борис Джонсън обеща транспорт на всички британци, засегнати от фалита на „Томас Кук“

1
172
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Британският премиер Борис Джонсън обеща да прибере всички свои сънародници, които останаха без транспорт в различни точки на света, след като най-старият световен туроператор „Томас Кук” обяви банкрут.

Заради фалита на компанията се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Първоначалните изчисления възлизаха на над 600 хил. души. Очаква се това да е най-голямата акция по връщане на граждани в родината в историята на Великобритания.

Също така стана ясно, че Лондон е отказал предложение на „Томас Кук” за 150 млн. паунда, нужни за спасението на компанията, заради предпоставки за „морална заплаха”.

„Това е тежка ситуация и ние симпатизираме на клиентите на туроператора и почиващите, чиито прибиране е затруднено. Ще направим всичко възможно да ги приберем вкъщи”, заяви Джонсън преди да отпътува за Ню Йорк, където ще участва в Общото събрание на ООН.

Изпълнителният директор на „Томас Кук” Питър Фенкаузер заяви, че е огромно съжаление фактът, че компанията изпада в ликвидация. Причина за фалита е неуспешна сделка за спасителен пакет.

„Искам да се извиня на милионите ни клиенти и хиляди служители, доставчици и партньори, които ни подкрепяха през годините”, допълни той в официално изявление.

 „Томас Кук” започва дейността си през 1841 г. като е организирала кратки екскурзии с влак. След двете световни войни, компанията започва да предлага пакетни екскурзии и формира масовия туризъм. Фирмата оперираше хотели, курорти и авиолинии за 19 млн. души в 16 страни.

Правителството и авиационната администрация на Великобритания заявиха, че всички полети на компанията са прекратени. Предстои оценка на ситуацията.

На засегнатите пътници е обяснено да не пътуват до летищата, преди да са получили информация на уебстраница – thomascook.caa.co.uk и че им е осигурен транспорт от правителството.

Въпреки това на няколко европейски летища, включително на това в Манчестър и Палма де Майорка, се образуваха големи опашки от притеснени пътуващи.

Също така институциите са в контакт с хотелите, в които има отседнали клиенти на „Томас Кук”. Нощувките на туристите ще бъдат заплатени благодарение на застрахователна схема.