Каменната градина на Чандигар

1
120
Добави коментар
setlans
setlans

Каменната градина на Чандигар е градина със скулптури, намираща се в първия планиран индийски град – Чандигар.

Известна е и като Каменната градина на Нек Чанд – държавен служител започнал строежа на градината тайно в свободното си време през 1957 г.

Днес тя се простира на площ от 40 акра (161874.25 m²). Тя е изградена изцяло от промишлени и домашни отпадъци и изхвърлени ненужни вещи.

Намира се близо до езерото Сукхна. Градината включва площади свързани с пътеки, изкуствено създадени водопади и много скулптури. Те са създадени от скрап, отпадъци, бутилки, чаши, керамични съдове и т.н

Как започва всичко?

В свободното си време Чанд, който е работил по строежа на планирания град Чандигар, започва да събира материали от разрушените обекти около града.

Той рециклира тези материали, като изпълнява собствената си визия на божественото царство Сукрани. За място избира дефиле в близост до езерото Сукхна.

Дефилето е било предназначено за опазване през 1902 г. и нищо не можело да се строи върху него. Работата на Чанд е била незаконна, но той успял да я укрие за цели 18 години. Властите го разкриват през 1975 г.

Работата му е била в опасност от разрушаване, но общественото мнение надделяло.

През 1976 г. парка е открит за публично ползване. На Чанд му е платена заплата, дадена му е титла („sub дивизионен инженер, Каменна градина“), и 50 работници, който да работят на пълно работно време в парка.

Парка дори се появява на индийска марка през 1983 г. С помощта на правителството, Чанд успява да създаде центрове за събиране на отпадъци от града, особено на парцали и счупена керамика.

Когато Чанд напуснал страната, за да чете лекции през 1996 г., града оттегля финансирането си и вандали атакуват парка. Оттогава дружеството „Каменната градина“ поема администрирането и поддръжката на този уникален парк.

Градината се посещава от 5 хиляди души дневно и вече има повече от 12 милиона посетители от своето отваряне.

Сетланс / wikipedia Снимки: amusing planet