Globalization :: Реч на президента Тръмп пред общото събрание на ООН (пълен превод)

1
186
Добави коментар
viky
viky

Благодаря ви, г-н председател, г-н генерален секретар, уважаеми делегати, посланици и световни лидери. Седем десетилетия история са преминали през тази зала в цялото ѝ богатство и драматизъм.

От мястото, където стоя, светът е слушал президенти и премиери в разгара на Студената война. Видяхме основите на нациите. Видяхме водачи на революции. Видяхме светци, които ни вдъхновиха с надежда, бунтовниците, които ни разбуниха със страст, и героите, които ни въодушевяваха със смелост, всички тук, за да споделяме планове, предложения, визии и идеи на най-голямата сцена в света.

Подобно на тяхното, и нашето време е едно от големите състезания на високи залози и ясен избор. Същественото разделение, което върви по целия свят и в цялата история, отново може да бъде ясно видяно. Разделението между онези, чиято жажда за контрол ги заблуждава да мислят, че им е предопределено да управляват другите и онези хора и нации, които искат сами да управляват себе си.

Имам огромната привилегия да се обръщам към вас днес, като избрания лидер на нация, която цени над всичко свободата, независимостта и самоуправлението. Съединените щати, след като изхарчихме над 2,5 трилиона долара, от моето избиране, за пълно ремодернизация на нашата велика армия, също са най-могъщата нация в света. Да се надяваме, че никога няма да се наложи да използваме тази сила.

Американците знаят, че в свят, в който другите виждат завоевание и господство, нацията ни трябва да бъде силна в богатство, сила и дух. Ето защо Съединените щати яростно защитават традициите и обичаите, които ни направиха такива, каквито сме.

Подобно на моята любима страна, всеки народ, представен в тази зала, има съкровена история, култура и наследство, които си струва да защитаваме и празнуваме, и които единствено ни дават потенциал и сила. Свободният свят трябва да прегърне своите национални основи. Те не трябва да бъдат изтрити или заменени.

Навсякъде на тази голяма, великолепна планета, истината е очевидна. Ако искате свобода, гордейте се с вашата страна. Ако искате демокрация, дръжте на своя суверенитет. И ако искате мир, обичайте своята нация. Мъдрите лидери винаги поставят доброто на собствения си народ и собствената си страна на първо място.

Бъдещето не принадлежи на глобалистите. Бъдещето принадлежи на патриотите. Бъдещето принадлежи на суверенни и независими нации, които защитават своите граждани, уважават своите съседи и почитат различията, които правят всяка държава специална и уникална.

Ето защо ние в Съединените щати започнахме вълнуваща програма за национално обновление. Във всичко, което правим, ние сме фокусирани върху даване възможност на мечтите и стремежите на нашите граждани. Благодарение на нашите икономически политики за растеж, нивото на вътрешна безработица достигна най-ниското си точка от над половин век насам.

Благодарение на масивното намаляване на данъци и редуциране на регулациите, работните места се появяват с исторически темпове. Шест милиона американци са добавени към заетостта за по-малко от три години. Миналия месец безработицата на афроамериканците, латиноамериканците и азиатците достигна най-ниските си нива в историята.

Ние използваме огромното си енергийно изобилие и сега Съединените Щати са номер едно производител на нефт и природен газ в света. Заплатите се повишават, доходите растат и 2,5 милиона американци са извадени от бедността за по-малко от три години.

Докато възстановяваме ненадминатата сила на американската армия, ние съживяваме и нашите съюзи, като заявяваме ясно, че очакваме всички наши партньори да платят справедливия си дял от огромната тежест за отбраната, която Съединените щати носеха в миналото. В центъра на нашата визия за национално обновление е амбициозна кампания за реформиране на международната търговия.

В продължение на десетилетия международната търговска система беше лесно експлоатирана от нации, действащи подмолно. Тъй като работните места бяха възложени на външни изпълнители, малка шепа забогатяваше за сметка на средната класа. В Америка резултатът бе 4,2 милиона загубени работни места и 15 трилиона долара търговски дефицит през последния четвърт век.

Сега Съединените Щати предприемат решителните действия за прекратяване на тази тежка икономическа несправедливост. Нашата цел е проста. Искаме балансирана търговия, която е едновременно справедлива и реципрочна. Работихме в тясно сътрудничество с нашите партньори в Мексико и Канада, за да заменим NAFTA с чисто новото и надяваме се двустранно споразумение между Съединените Щати, Мексико и Канада.

Утре ще се присъединя към премиера на Япония Абе, за да продължим напредъка си във финализирането на страхотна нова търговска сделка. Тъй като Обединеното кралство се готви за излизане от Европейския съюз, ясно заявих, че сме готови да сключим изключително търговско споразумение с Обединеното кралство, което ще донесе огромни ползи и за двете страни. Ние работим в тясно сътрудничество с премиера Борис Джонсън по една великолепна нова търговска сделка.

Най-важната разлика в новия подход на Америка по отношение на търговията се отнася до отношенията ни с Китай. През 2001г. Китай беше приет в Световната търговска организация. Тогава нашите ръководители твърдяха, че това решение ще принуди Китай да либерализира икономиката си и да засили защитите срещу практики, които са неприемливи за нас, за частната собственост и за върховенството на закона.

Две десетилетия по-късно тази теория е изпитана и доказана като напълно грешна. Китай не само отказа да предприеме обещаните реформи, но въведе икономически модел, зависим от масивните пазарни площи, тежките държавни субсидии, манипулирането на валута, дъмпинга на продукти, принудителни трансфери на технологии и кражба на интелектуална собственост, а също така и търговски тайни в грандиозен мащаб.

Като само един пример – наскоро посрещнах изпълнителния директор на страхотна американска компания Micron Technology в Белия дом. Micron произвежда чипове памет, използвани в безброй електронни устройства. За да осъществи петгодишния икономически план на китайското правителство, компания, собственост на китайската държава, вероятно е откраднала дизайните на Micron, оценени на стойност над 8,7 милиарда долара.

Китайската компания получава патенти за почти идентичен продукт и на Micron беше забранено да продава собствените си стоки в Китай. Но ние търсим справедливост. Съединените Щати загубиха 60 000 фабрики след влизането на Китай в СТО. Това се случва с други страни по целия свят – Световната търговска организация се нуждае от драстични промени. На втората по големина икономика в света не трябва да се разрешава да се обявява за развиваща се страна, за да използва системата на чужд гръб.

Години наред тези злоупотреби бяха толерирани, игнорирани или дори насърчавани. Глобализмът упражняваше религиозно влияние над предишните лидери, карайки ги да игнорират собствения си национален интерес. Но що се отнася до Америка – тези дни свършиха. За да се противопоставя на тези нелоялни практики, поставих огромни тарифи върху стоки, произведени от Китай, на стойност над 500 милиарда долара. В резултат на тези тарифи веригите за доставки се преместват обратно в Америка и към други държави, а в хазната ни постъпват милиарди долари.

Американският народ е абсолютно ангажиран да възстанови баланса в отношенията си с Китай. Да се надяваме, че можем да постигнем споразумение, което би било от полза и за двете страни. Но както ясно заявих, няма да приема лоша сделка за американския народ. Докато се стремим да стабилизираме отношенията си, ние също внимателно наблюдаваме ситуацията в Хонконг. Светът очаква, че китайското правителство ще спази обвързващия си договор, сключен с британците и регистриран в Организацията на обединените нации, в който Китай се ангажира да защитава свободата, правната система и демократичния начин на живот на Хонконг.

Как Китай реши да се справи със ситуацията, ще говори много за неговата бъдеща роля в света. Всички разчитаме на президента Си като добър лидер. Съединените Щати не търсят конфликт с никоя нация. Заслужаваме мир, сътрудничество и взаимна печалба с всички. Но никога няма да пропусна да защитя интересите на Америка. Една от най-големите заплахи за сигурността, пред които са изправени миролюбивите нации днес, е репресивният режим в Иран. Историята на режима, смъртта и разрушенията, е добре позната на всички нас. Иран е не само световният държавен спонсор на тероризма номер едно, но иранските лидери подхранват трагичните войни и в Сирия, и в Йемен.

В същото време режимът пилее богатството и бъдещето на нацията във фанатичен стремеж към ядрени оръжия и средства за тяхното доставяне. Никога не трябва да допускаме това да се случи. За да спра пътя на Иран към ядрени оръжия и ракети, оттеглих Съединените Щати от ужасната ядрена сделка с Иран, на която остава много малко време. Тя не позволява нито проверка на важни обекти нито покрива балистичните ракети.

След оттеглянето ни приложихме тежки икономически санкции срещу страната. Надявайки се да се освободи от санкциите, режимът ескалира своята жестока и непровокирана агресия. В отговор на неотдавнашното нападение на Иран срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия току-що наложихме най-високото ниво на санкции срещу Иранската централна банка и Суверенния фонд за богатство.

Всички нации имат задължение да действат. Нито едно отговорно правителство не трябва да субсидира кръвожадната страст на Иран. Докато заплашителното поведение на Иран продължава, санкциите няма да бъдат отменени. Те ще бъдат затегнати. Иранските лидери ще превърнат гордата нация в просто още една предупредителна история за онова, което се случва, когато управляващата класа изостави народа си и се впусне в кръстоносен поход за лична власт и богатство.

В продължение на 40 години светът слушаше владетелите на Иран, докато те се нахвърлят на всички останали за проблемите, които сами създават. Те провеждат ритуални песнопения за смъртта на Америка и чудовищен антисемитизъм.

Миналата година върховните лидери на страната заявиха, че Израел е злокачествен раков тумор, който трябва да бъде отстранен и изкоренен. „Възможно е и ще се случи.“ Америка никога няма да толерира подобна антисемитска омраза. Фанатиците отдавна използват омразата към Израел, за да отвлекат вниманието от собствените си неуспехи. За щастие, в Близкия изток нараства признанието, че страните от региона споделят общ интерес от борбата срещу екстремизма и преследването на икономически възможности. Ето защо е толкова важно да има пълни, нормализирани отношения между Израел и неговите съседи. Само една връзка, изградена на общ интерес, взаимно уважение и религиозна толерантност, може да създаде по-добро бъдеще.

Гражданите на Иран заслужават правителство, което се грижи за намаляване на бедността, прекратяване на корупцията и увеличаване на работните места, а не кражба на парите за финансиране на кланета в чужбина и у дома. След четири десетилетия провал е време лидерите на Иран да направят крачка напред, да спрат да заплашват други държави и да се съсредоточат върху изграждането на собствената си страна. Време е лидерите на Иран най-накрая да поставят иранския народ на първо място. Америка е готова да приеме приятелство с всички, които искрено търсят мир и уважение.

Много от най-близките приятели на Америка днес, някога бяха най-големите ни врагове. Съединените Щати никога не са вярвали в постоянни врагове. Искаме партньори, а не противници. Америка знае, че докато всеки може да води война, само най-смелите могат да изберат мир. По същата причина ние преследвахме дипломация на Корейския полуостров.

 Казах на Ким Чен Ун, в какво наистина вярвам, че подобно на Иран, неговата страна е пълна с огромен, неизползван потенциал, но че за да го реализира, Северна Корея трябва да се откаже от ядрените си оръжия. По целия свят нашето послание е ясно – целта на Америка е трайна. Целта на Америка е хармонията. И целта на Америка е да не продължава с тези безкрайни войни. Войни, които никога не свършват. Имайки предвид тази цел, моята администрация също преследва надеждата за по-светло бъдеще в Афганистан. За съжаление талибаните са избрали да продължат своите дивашки атаки. Ще продължим да работим с нашата коалиция от афганистански партньори за премахване на тероризма и никога няма да спрем да работим за превръщането на мира в реалност.

Тук, в Западното полукълбо, ние се присъединяваме към нашите партньори, за да гарантираме стабилност и възможности в целия регион и в тази мисия едно от най-критичните предизвикателства е нелегалната имиграция, която подкопава просперитета, разкъсва обществата и дава възможности на безмилостните престъпни картели – масовата нелегална миграция е несправедлива, опасна и неустойчива за всички участващи.

Страните от които мигрантите идват се изчерпват много бързо, за младежта им не се полагат грижи и човешкият капитал отива не се реализира..

Приемащите страни са претоварени с повече мигранти, отколкото могат отговорно да приемат, а самите мигранти се експлоатират, нападат и малтретират от порочни койоти.

Почти една трета от жените, които правят пътуването на север до нашата граница, са сексуално насилвани по пътя. И все пак тук, в Съединените щати и по света, има нарастваща индустрия на радикални активисти и неправителствени организации, които насърчават контрабандата на хора. Тези групи насърчават нелегалната миграция и изискват заличаване на националните граници.

Днес имам послание за онези активисти за отворени граници, които се прикриват в реториката на социалната справедливост. Вашите политики не са правилни. Политиките ви са жестоки и зли. Вие упълномощавате престъпни организации, които пленяват невинни мъже, жени и деца. Вие поставяте своето фалшиво чувство за добродетели пред живота, благополучието и безброй невинни хора. Когато подкопавате сигурността на границите, вие подкопавате правата на човека и човешкото достойнство.

Много от страните днес тук се борят с предизвикателствата на неконтролираната миграция. Всеки от вас има абсолютното право да защитава вашите граници си. И така, разбира се, прави нашата страна. Днес трябва да решим да работим заедно за прекратяване на контрабандата на хора, за прекратяване на трафика на хора и завинаги да унищожим тези престъпни мрежи.

За нашата страна мога да ви кажа искрено, че работим в тясно сътрудничество с нашите приятели в региона, включително Мексико, Канада, Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор и Панама, за да поддържаме целостта на границите и да осигурим безопасност и просперитет за нашите народи. Бих искал да благодаря на президента на Мексико Лопес Обрадор за страхотното сътрудничество, което имаме, и за това, че в момента е поставил 27 000 военнослужещи на южната ни граница. Мексико ни показва голямо уважение, а аз ги уважавам в замяна.

Съединените Щати предприехме безпрецедентни действия, за да спрем потока на нелегалната имиграция. На всеки, който извършва незаконно преминаване на нашата граница, моля, чуйте тези думи. Не плащайте на контрабандистите. Не плащайте на койотите. Не се излагайте на опасност. Не поставяйте децата си в опасност, защото ако го направите тук, няма да бъдете допуснати. Ще бъдете незабавно върнати у дома. Няма да бъдете освободени в нашата страна. Докато съм президент на Съединените Щати, ние ще наложим законите си и ще защитим границите си.

За всички страни от Западното полукълбо, целта ни е да помогнем на хората да инвестират в светлото бъдеще на собствената си нация. Нашият регион е пълен с такова невероятно обещание, мечти, които чакат да бъдат изградени, и национални съдби за всички. И те също чакат да бъдат преследвани. В цялото полукълбо има милиони трудолюбиви, патриотични млади хора, нетърпеливи да строят, да правят иновации и да постигат. Но тези нации не могат да достигнат своя потенциал, ако поколение младежи изоставят домовете си в търсене на живот на друго място.

Искаме всеки народ в нашия регион да процъфтява, а неговите хора да се развиват в свобода и мир. В тази мисия ние също се ангажираме да подкрепим хората в Западното полукълбо, които живеят под жестоко потисничество, като тези в Куба, Никарагуа и Венецуела. Според неотдавнашен доклад на Съвета за правата на човека на ООН жените във Венецуела стоят на опашка по 10 часа на ден в очакване на храна. Над 15 000 души са задържани като политически затворници. Съвременните отряди на смърт извършват хиляди извънсъдебни убийства. 

Диктаторът Мадуро е кубинска марионетка, защитена от кубинските телохранители, криейки се от собствения си народ, докато Куба разграбва петролното богатство на Венецуела, за да поддържа своето корумпирано комунистическо управление. Откакто за последно говорих в тази зала, Съединените Щати и нашите партньори изградиха историческа коалиция от 55 държави, които признават законното правителство на Венецуела.

Към венецуелците, хванати в този кошмар, моля, знайте, че цяла Америка е обединена зад вас. Съединените щати разполагат с огромни количества хуманитарна помощ, готови и чакащи да бъдат доставени. Наблюдаваме ситуацията във Венецуела много отблизо. Чакаме деня, в който демокрацията ще бъде възстановена, когато Венецуела ще бъде свободна и когато свободата ще надделее в цялото полукълбо.

Едно от най-сериозните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни, е призракът на социализма. Това е разрушителят на нациите и разрушителят на обществата. Събитията във Венецуела напомнят на всички, че социализмът и комунизмът не са за справедливостта. Те не са за равенството. Те не са за издигане на бедните. И със сигурност не са за доброто на нацията. Социализмът и комунизмът са само за едно нещо – власт за управляващата класа.

Днес повтарям послание за света, което съм предал у дома. Америка никога няма да бъде социалистическа страна. През миналия век социализмът и комунизмът убиха 100 милиона души.

За съжаление, както виждаме във Венецуела, тази бройка продължава да расте. Тези тоталитарни идеологии, съчетани със съвременни технологии, имат силата да се проявяват в нови и смущаващи форми на потискане и господство. Поради тази причина Съединените Щати предприемат стъпки за по-добро защите срещу чуждестранните технологии и инвестиции за защита на нашите данни и нашата сигурност. Призоваваме всеки присъстващ народ да направи същото.

Свободата и демокрацията трябва да бъдат постоянно пазени и защитени, както отвън, така и отвътре. Винаги трябва да сме скептични към тези, които искат послушание и контрол. Дори в свободните нации виждаме тревожни знаци и нови предизвикателства пред свободата. Малък брой социални медии придобиват огромна власт над това, което можем да видим и над това, което ни е позволено да кажем.

Постоянната политическа класа е открито надменна, пренебрежителна и явно незачитаща волята на народа. Безлика бюрокрация действа тайно и отслабва демократичното управление. Медиите и академичните институции извършват нападения върху нашата история, традиции и ценности.

В Съединените щати, моята администрация ясно заяви на социалните мрежи, че ще отстояваме правото на свобода на словото. Свободното общество не може да позволи на гигантите от социалните медии да заглушат гласа на хората, а свободният народ никога не трябва да бъде принуждаван да мълчи, заплашва, или да доносничи за собствените си съседи.

Докато защитаваме американските ценности, ние утвърждаваме правото на всички хора да живеят достойно. Поради тази причина моята администрация работи с други нации, за да спре криминализирането на хомосексуалността и  в знак на солидарност с хората от LGBTQ обществата, които живеят в държави, които наказват, затварят или екзекутират лица въз основа на сексуална ориентация. Ние също сме застъпили ролята на жените в нашите общества. Нациите, които овластяват жените, са много по-заможни, по-сигурни и много по-стабилни в политически план. Следователно е жизненоважно не само за просперитета на една нация, но и от жизненоважно значение за нейната национална сигурност, да продължи икономическото развитие на жените. Ръководена от тази директива моята администрация стартира инициативите за глобално развитие и просперитет на жените.

WDGP е първият правителствен подход за икономическо овластяване на жените, който работи за гарантирането, че жените по цялата планета имат законното право да притежават и наследяват имущество, да работят в същите индустрии като мъжете, да пътуват свободно и да имат достъп до кредити и институции.

Вчера с удоволствие присъствах на среща относно неотменимия американски ангажимент за защита на религиозните лидери, и на религиозната свобода. Това основно право е под нарастваща заплаха по целия свят. Трудно е да се повярва, но 80 процента от световното население живее в страни, където религиозната свобода е в значителна опасност или дори напълно забранена.

Американците никога няма да се уморим или да се откажем от усилията си да защитаваме и насърчаваме свободата на вероизповеданията. Ние искаме и подкрепяме религиозната свобода на всички. Американците също никога няма да се уморят да защитават невинния живот. Наясно сме, че много проекти на Организацията на обединените нации се опитват да утвърдят глобално право на аборти, финансирани от данъкоплатци при поискване, дори до момента на раждането.

Глобалните бюрократи нямат абсолютно никакъв работа, да атакуват суверенитета на нациите, които искат да защитят невинния живот. Подобно на много нации днес тук, ние в Америка вярваме, че всяко дете, родено и неродено, е свещен дар от Бога. Няма обстоятелство, при което Съединените Щати да дадат възможност на международните бюрократи да стъпчат правата на нашите граждани, включително правото на самозащита.

Ето защо тази година обявявам, че никога няма да ратифицираме Договора за търговия с оръжие на ООН, който би застрашил свободите на спазващите закона американски граждани. Съединените Щати винаги ще поддържат конституционното си право за притежание и носене на оръжие. Винаги ще поддържаме Втората поправка. Основните права и ценности, които Америка защитава днес, бяха вписани в учредителните документи на Америка, бащите на нашата нация прозряха, че винаги ще има хора, които вярват, че им се полагат реална власт и контрол над останалите.

Бащите на нашата нация ни завещаха система, създадена да ограничи този опасен импулс. Те избраха да поверят американската власт на онези, които вложиха най-много в съдбата на нашата нация – гордия и яростно независим народ. Истинското благо на нацията може да бъде постигнато само от тези, които я обичат, от граждани, свързани с историята й, захранени с културата ѝ, отдадени на нейните ценности, привързани към нейния народ и знаещи, че от тях самите зависи да изградят или погубят бъдещето си.

Патриотите виждат нацията и нейната съдба по начини, по които никой друг не би могъл. Свободата може да бъде съхранена, суверенът – осигурен, демокрацията – устойчива, а величието – постигнато, само от волята и предаността на патриотите. В техния дух се намира силата да се съпротивляваме на потисничеството, вдъхновението, с което ковем завета си, добронамереността при търсенето на приятелство и смелостта да постигнем мир. Любовта към нашите нации прави света по-добър за всички нации. И така, приканвам всички лидери днес тук да се присъединят към нас в най-задоволителната мисия, която човек може да има. Най-дълбокият принос, който всеки може да направи – въздигнете вашите нации, ценете културата си, почитайте историята си, уважавайте своите граждани. Направете вашите държави силни, проспериращи и праведни. Почитайте достойнството на своя народ и нищо няма да бъде недостижимо за вас.

Когато нашите нации са по-добри, бъдещето ще бъде по-светло, народите ни ще бъдат по-щастливи, а партньорствата ни ще бъдат по-силни. С Божията помощ заедно ще изгоним враговете на свободата и ще победим потисниците на достойнството. Ще поставим нови жизнени стандарти и ще достигнем нови висоти на човешките постижения. Ще преоткрием всички истини, ще разгадаем всички мистерии и ще направим вълнуващи нови пробиви. И ще намерим по-красиво приятелство и повече хармония между нациите от всякога преди.

Колеги, пътят към мир и напредък, свобода, справедливост и по-добър свят за цялото човечество започва у дома. Благодаря ви. Бог да ви благослови. Бог да благослови народите на света и Бог да благослови Америка. Благодаря ви много.

Тръмп: Бъдещето принадлежи на патриотите, не на глобалистите (пълен превод)