Специализирани STEM конструктори ще обучават и забавляват младежите в „Тийн зоната“ на Стара Загора

2
187
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Оборудването е дарение по програмата за социални инвестиции на “КонтурГлобал Марица Изток 3”

 

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора поставя началото на специализиран клуб „СЪЗДАТЕЛИТЕ“, в който учениците от региона ще могат да подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането и програмирането. В наскоро изградената „Тийн зона“ в библиотеката бе създаден STEM кът, който ще даде достъп на младежите до специално оборудвани маси, както и до над 50 конструктора от различни научни области. Проект „СЪЗДАТЕЛИТЕ” се осъществява с финансовата подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. 

 

 С демонстрационен урок, в който взеха участие деветокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора, бе поставено началото на клуба по STEM конструиране. Гости на събитието бяха Иванка Сотирова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Стара Загора, Михаела Митева, отдел „Култура“ на Община Стара Загора, преподаватели и други приятели на модерното образование.

 

Инж.Тодор Колев, ръководител Електрическа и КИП поддръжка на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ разказа за разнообразния ден и професионалните приключения на един инженер. „Изучаваме света чрез игра – и децата, и възрастните – и е важно да не спираме да бъдем отворени за нови идеи и интересни концепции“. IT специалистът и графичен дизайнер в библиотеката, Дилян Балкански, демонстрира специалните конструктори – програмируеми роботи, механични товароподемници, соларни двигатели, електрически схеми и много други. Заниманията на клуб „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ ще се водят от специалисти в съответните научни области. За включване е нужно предварително записване чрез имейла на „Тийн зоната“ [email protected] или на тел. 0884 477151. Първата среща на „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ ще се проведе на 16 октомври 2019 г. (в две сесии от 11:00 и 15:00 часа) като част от инициативите по повод „Европейската седмица на програмирането”. Графикът на следващите занятия ще бъде публикуван на сайта и на Фейсбук страницата на библиотеката.

 

„STEM концепцията (в превод – Наука, технологии, инженеринг и математика) е световно призната като метод, който успешно съчетава точните науки с изкуството, като позволява на учениците да излизат от рамките на традиционното обучение. Горди сме, че имаме възможността да предоставим на младежите от региона на Стара Загора да станат част от тази програма,“ коментира Надя Синигерска-Бохорова, Мениджър КСО на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

 

По-рано тази година, библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора откри специализирана „Тийн зона“, в която посреща младежите от града. Пространството разполага с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи и интересни за младите посетители и разполага с отлична интернет връзка. Зоната е домакин и и на разнообразни занимания и събития за младежи. Тя е дарение от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

 

Компанията изцяло осигури ремонта и оборудването на залата по своя социален проект „Енергия за библиотеката“. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от години подкрепя най-голямата библиотека в регион Стара Загора. Компанията подпомага обогатяването на библиотечния фонд и подобряването на материалната база като регулярно дарява нови заглавия на известни чуждестранни и български автори, компютърна техника и абонаменти за специализирани издания.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).