Модел на Gucci протестира срещу марката по време на ревюто

1
184
Добави коментар
svetla58
svetla58

В последното си ревю Gucci представи много разнообразни модели, сред които имаше цветни и интересни дрехи, но и такива, които наподобяваха усмирителни ризи. Моделите предизвикаха огромна дискусия, особено след като по време на шоуто един от дефилиращите модели вдигна ръце и показа надпис на дланите си: “Психическото здраве не е мода”.

Жената зад надписа е позната като Яя Боунс, или Аяша Тан-Джоунс, каквото е истинското й име. Тя е музикант и модел, който след този акт вече стана и адвокат за психичното здраве на хората.

Изборът й да го направи е бил единствено нейн, и то тя е решила да го направи моменти преди ревюто. Взела първият маркер, който й попаднал и написала дръзкото изречение.

В публикация след ревюто тя сподели, че и другите модели не се чувствали комфортно, носейки подобни дрехи, заради смесеното послание, което изпращат.

Дрехите са създадени от дизайнера Алесандро Мишел и бяха от горе до долу в бяло. Моделите са отпуснати и безформени, а най-големият акцент са коланите на усмирителните ризи.

https://www.instagram.com/p/B2t-g4bAB59/

От Gucci се защитиха, че тяхната идея първоначално е била подобна на тази на Яя. Те са искали да покажат как дрехите ограничават силата на хората и как изглежда неравномерното класово разпределение в обществото. Според тях модата е започнала да се използва като метод да обезоръжи хората и да ги лиши от тяхната индивидуалност.

Почитателите на марката, обаче, не са убедени в смисъла на идеята. Затова и сега дебатът в мрежата продължава. Снимките на Яя се разпространяват навсякъде сред социалните медии и видни личности в модната индустрия изразяват мнението си по въпроса. Вие какво мислите?