Държавният секретар на САЩ е призован да предостави документи за Украйна

1
161
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е призован да предостави на Конгреса документи за отношенията между страната и Украйна. Предполага се, че те са свързани с разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, причина за което стана негов разговор с украинския му колега Володимир Зеленски.

Три комисии от Долната камара на Конгреса, която се контролира от демократите, призоваха Майк Помпео да предостави документите в рамките на следващата седмица. Като в посланието се посочва, че ако държавният секретар не спази срокът, от Камарата предупредиха, че ще прибегнат до „принудителни“ мерки, но без да се уточнява какви.

Призовката е поредният етап от бързо набиращата скорост процедура за отстраняването на Доналд Тръмп. Причина за нея стана разговор с украинския му колега Зеленски, в който се предполага, че Тръмп е оказал натиск Киев да започне разследване срещу кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ. Държавният глава отрича обвиненията. Адвокатът му Руди Джулиани, заяви, че е готов да свидетелства по казусa пред Конгреса.

Руди Джулиани, адвокат на Доналд Тръмп: Президентът не е направил нищо нередно! Нищо! Погледнете разговора – в него няма заплаха, няма обещания „аз на теб – ти на мен“. Не се споменават пари. Ако искате нещо да интерпретирате – аз не мога да ви спра, но ще кажа, че просто си измисляте.

Междувременно специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър подаде оставка, след като бе споменат в жалбата за разговора между Зеленски и Тръмш, подаден от информатор.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ – Джо Байдън, заяви, че Тръмп е застрашил националната сигурност и е показал, че няма да се спре пред нищo, за да остане на власт.

Процедурата по импийчмънт е дълга и сложна, и дори да успее в Долната Камата, доминирана от демократите, едва ли ще получи подкрепа в Сената, контролиран от републиканците.