Къде живеят охлювите, когато не вали

3
158
Добави коментар
epis
epis

141 прегледа

Гласували: 3, рейтинг: 3.7

Голяма част от живота си сухоземните охлюви прекарват в черупките си, но техните навици са загадка за мнозина

Задавали ли сте си този въпрос: Къде са охлювите, когато навън не вали?

Всеки от нас е учил биология и може би ще си каже, що за питане е това пък. Със сигурност обаче мнозина от вас не подозират какви са обичайните навици на слузестите животинки и как протича ежедневието им, когато тревите и улиците ни са напълно сухи.

Често, когато се разхождаме под дъжда, особено ако сме далеч от града, ще забележим десетки, а понякога и стотици охлювчета. Дали ще им обърнем специално внимание, ще си съберем няколко за мезе или ще ги подминем с усмивка и блаженство от малките природни чудеса, ние неизбежно се замисляме – къде са се крили до този момент. Изглежда така, сякаш дебнат в засада в очакване на живителните капки от небето, за да се втурнат на пътя и да се срещнат с нас.

Е, не сте толкова далеч от истината! Охлювите определено копнеят за влага и усърдно избягват местата, които са огрени от слънце. Те са гастроподи, което ще рече, че предпочитат да пребивават в условия на вода, за да могат да излязат, да поемат от влагата, да се нахранят и да се чифтосат.

През зимните месеци черупките им са запечатани със слуз и охлювите вегетират, докато не настъпи подходящият климат за тях. Любимите им сезони са ранната пролет, лятото и есента. Дните, в които те избират да се покажат, са именно онези, в които е влажно и дъждовно.

Нощни птици Часовете на охлювите обикновено са привечер, като на сутринта те се прибират обратно в онези скришни местенца, които търсим сега. Буйната трева в градината, където има сянка, или шумата в гората са техните перфектни „окопи“, в които намират пристан през времето, когато не вали. Там, където е трънливо, покрито със стари листа или крехка трева – ето това са тайнствените кътчета, които обитават охлювите през по-голяма част от времето. Могат да бъдат видени да висят на различни растения с дълги листа, които им осигуряват сянка, прохлада и отново задължителната влага. Повдигнете по-големите камъни, трупи, дъски или саксии в двора си – ще ги намерите и там!

Ако сушата продължи дълго, а след това завали, те плъзват навсякъде и през деня, защото са прегладнели и трябва да задоволят нуждите си.

В късния период на

на есента те се настройват за зимуване. Бяла ципа, представляваща варовита слуз, покрива отвора на спиралния им дом. Охлювите се зариват в земята или под пластовете шума, намират защита в кухините на дървесните корени или други топли и влажни места, където се вцепеняват и прекарват зимата в дълбок сън. Сърцето им тупти по-рядко, дишането им също е разредено.

Ако трябва да обобщим, малките създания с къща на гърба си са почти винаги около нас, но ние регистрираме тяхното присъствие предимно при дъжд. Тогава те са свръх активни и многобройни, което е и причината да се набиват така на очи.

Напук на правилата Интересен факт е, че охлюви има дори в пустинните райони. Тъй като те откриват пълноценен уют в своята черупка, за тях може да са твърде горещи температурите, но те си остават на тъмно и не излизат, докато не усетят безпогрешно благоприятната промяна отвън. Има сухоземни представители, които живеят единствено под земята, също като къртиците. Те са съвсем близо до повърхността, на около 10 сантиметра под нея. Ето защо бързо „надушват“ дъжда и също толкова бързо излизат, за да му се насладят. Инстинктът им за оцеляване е отличен, независимо, че имат славата на бавни и мудни твари.

Лигавите врагове на градинарите не се задържат дълго на едно място, а са доста мобилни с цел да открият по-хладни и влажни зони от онези, в които вече са били.

Примамка за охлюви Ако държите да наблюдавате отблизо тези любопитни слузести животинки, може да им устроите капан – не с лоши намерения, разбира се. Създайте идеалната среда за тях, наподобяваща обичайните им местообитания. Както вече казахме, те държат да е хладно, влажно и да са далеч от парещите лъчи на слънцето.

Изберете си периметър, който се вписва добре в описанието. За максимални резултати, нека той да е близо до хранителни източници за тях – треви, растения и прочие. Започнете да поливате редовно в следобедните часове. Пръскайте не само почвата, но и наоколо, така че мъглата да се пренесе върху всички зелени култури в набелязания участък.

Изчакайте да започне да се стъмва и се въоръжете с фенер в ръка, за да установите дали гостите са пристигнали. Вероятно ще имате възможност да ги засечете още на първата вечер, или поне да видите следите от слуз. Това е знак, че охлювите са оценили усилията ви да ги привлечете и може би трайно ще се заселят в градината ви.