Дизел или бензин: кое е по-изгодно?

1
188
Добави коментар
fire19
fire19

Това е един от най-често задаваните въпроси при покупката на нов автомобил. В днешната статия ще сравним основните им характеристики, като ще обърнем внимание на слабите им страни.

Дизел и бензин: разлики

Да започнем най-напред с конструкционните им особености и различното им гориво. В съвсем началото, дизеловите двигатели били използвани за производство на селскостопанска техника и машини, електростанции и задвижване на кораби.

Това е било така заради значително по-малкото гориво, от което се нуждаят, за да работят оптимално и именно това е главно предимство на дизела срещу бензина. Наред с по-малкия разход, дизелите се знаят като надеждни и способни да работят ефективно дори в тежки атмосферни условия. Това включва и добра работа при висока влажност.

Това, разбира се, не важи за най-старите дизели, които, както всички знаем, срещат известни проблеми при първите есенни и зимни студове.

До 60-те години на миналия век бензиновите двигатели са предпочитаните сред хората. За разлика от дизеловите, бензиновите се славят с няколко пъти по-здрава конструкция, по-малко ремонти и разходи за скъпо оборудване и оптимална работа на двигателя.

От друга страна пък модерните турбодизели, както и филтърът за твърди частици, се отличават с висока издръжливост при дълго извънградско шофиране в сравнение с честото тръгване и спиране в градска среда. Дизеловите автомобили са перфектни за шофьори, изминаващи средно 20-30 хиляди км на година или дори повече.

Бензиновите двигатели пък са чудесен избор в градска среда, тъй като много бързо могат да достигнат оптималната температура за работа. През студените зимни месеци не срещат проблеми със запалването за разлика от дизела.

Дизел или бензин: кое да изберете?

Преценете най-вече нуждите и финансовите си възможности преди да се насочите към дизелови или бензинови автомобили.

Sofia Diesel Center

Споделете!