5 от най-често срещаните проблеми със зъбите

1
177
Добави коментар
clashbade
clashbade

Избор>
Начало / Здраве / 5 от най-често срещаните проблеми със зъбите

  5 от най-често срещаните проблеми със зъбите

Срещите със зъболекаря трябва да са планирани и да не се пропускат, въпреки притесненията, които изпитваме

Има хора, които не се сблъскват често с проблеми със зъбите. При тях не са налице, каквито и да е притеснителни симптоми, затова решават да избягват срещите със специалистите по дентална медицина. Дори и за тях обаче важи правилото, че два пъти в годината трябва да посетят доктора, за да се уверят, че всичко със зъбния им статус е наред.

Останалите, които неведнъж са страдали от зъбите си, обикновено преминават през следните смущения:

Кариес

Той се развива, когато се отлага плака, а тя води до създаване на бактериална и киселинна среда. В резултат се разрушава и самата структура на зъбите. Редовните профилактични прегледи са силно препоръчителни, както и обичайната хигиена, която трябва да включва не само миене с четка и паста, но и употреба на конци.

Болезнено усещане

За болката може да има различни причини и те вероятно изискват съответното лечение. За да се установи откъде идва тя, трябва да не се бавим със записването на часа при зъболекаря. Ако искате да сте полезни, обръщайте внимание кога се активизира тя – при натиск или допир, при хранене, от студено или топло и т.н.

Зъбна абразия

Изтриването на зъбите, или така наречената абразия, може съществено да наруши комфорта ни. Дължи се на неправилна захапка, на размествания заради извадени зъби, нощно скърцане със зъби и други неприятни ситуации. Експертите в областта могат да препоръчат като превантивна мярка поставянето на шини.

Ключовото решение обаче се състои във възстановяване на захапката и отсъстващите зъби, което е предмет на конкретен дял от денталната медицина, известен като протетика.

Лош дъх

Търсенето на причинителя е от основно значение, защото лошият дъх може да се дължи на зъбен камък, но би могъл да възникне и заради стомашно-чревни нарушения. Ако вече сте опитали с освежаваща вода за уста, старателно миете зъбите си и резултатът не е задоволителен, време е и зъболекарят да отхвърли възможните здравословни проблеми. При необходимост може да се наложи да се обърнете и към лекар по вътрешни болести.

Пожълтяване на зъбите

Много от субстанциите, които консумираме, могат да доведат до потъмняване и пожълтяване на зъбите. Решението е периодично професионално поддържане и избелване, за да се отстранят натрупаните петна от отлагания от храни и напитки. Консултацията при доверен стоматолог е наложителна, за да се избегне задълбочаване на проблема и негативните последици върху естетическата визия на зъбите, което влошава и самото качество на живот.

Random Posts