Мутроланд 2: Ние ги търсим, ние ги хващаме, ние ги пускаме

1
208
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Погромът в заведението „Бесо“ остава неразкрит, побойниците са на свобода, нищо че Борисов ги „прати“ в затвора още преди 2 месеца

„Двама собственици се мерят кой е по-голям тарикат…  Всички са с повдигнати обвинения, арестуват се, по най-бързите процедури да се вкарват в затвора. Един по един ще ги изловят бързо и ги излавят… Така че прокурори, полицаи, всички са по обектите и работят активно“.

Едва ли някой може и за момент да сбърка чии са тези думи, да обърка този неподражаем стил на премиера Бойко Борисов. Стил, в който

твърденията обичайно силно се разминават с реалното

Коментарът му бе по повод мутренския случай, в който група мъже извършиха погром в столичното заведение „Бесо“ . Защото седмици след заканите на премиера нищо, ама нищо от казаното не се случи.

Нещо повече. Властта в лицето на МВР и прокуратурата буквално абдикира от случая, колкото вкупом всички  отричаха, че имало завръщане на мутрите и техните времена и че държавата си била на мястото и нямало да допусне да има дори усещане за нещо подобно.

На 12 август група от шестима мъже изпочупи посред бял ден масите и столовете в пълното с хора заведение, отправи заплахи към собственика в стилистиката на най-мрачните мутренски години. МВР разбра за случая часове по-късно, и то не от сигнал на потърпевши или свидетели, а от видео от охранителни камери, разпространено в социалните мрежи. Очевидно  никой е нямал и грам доверие, че полицията ще свърши нещо, за да й се обади поне по телефона. Това не попречи на вътрешното министерство да изсипе куп закани срещу извършителите.

Близо два месеца по-късно от шестимата заподозрени няма нито един не само в затвора, но  дори и в арестантската килия. Първите двама, които бяха задържани от МВР, бяха пуснати с решение на Софийския градски съд (СГС). Тогава съдът обяви, че дори срещу един от задържаните няма категорични доказателства, че е бил в заведението, нито някои от свидетелите са го разпознали като участник във вандалската проява. Двамата бяха пуснати срещу 2000 лв. парична гаранция.

Точно тогава МВР обяви за издирване други двама, чиито снимки бяха разпространени навсякъде. Те се предадоха на полицията, явявайки се с адвокати. Часове по-късно и те бяха пуснати срещу 2000 лв. парична гаранция. При това бяха освободени от самата прокуратура, която заедно с МВР дори не се постара поне да се направи, че иска задържане и съдебна санкция.

Появи се единствено шефът на СДВР, който обясни, че са изготвени множество експертизи по случая, има направени разпознавания и са събрани свидетелски показания. Той така и не можа да обясни защо лицата, на които са повдигнати обвинения, са на свобода, и то срещу на практика символична парична гаранция, още повече че самата полиция твърдеше, че част от тях имали и предишни криминални регистрации. При това и за подобни на сегашните прояви. Полицейският шеф добави, че още не може да се посочи поръчителят на погрома. Така  даде да се разбере, че на практика са нулеви шансовете да се докаже каквото и да е поръчителство.  МВР пробва да обяви за поръчител съдружник на собственика на заведението, но бързо го пусна без каквито и да е било обвинения, защото се оказа, че няма никакви доказателства срещу него. Четиримата, минали през полицията и пуснати срещу гаранция, категорично отказват да кажат каквото и да е по случая.

Без свидетелски показания разкриването на поръчителството няма никакви шансове

Какво по-голямо доказателство за връщане на мутренските години от този случай?

На този фон собственикът на потрошеното столично заведение пък се появи на телевизионния екран, за да каже, че се страхува за своя и на семейството си живот, че се притеснява за клиентите си, че разчитал на органите и институциите, както и че е съдействал на МВР и прокуратурата.

И как иначе, след като премиерът лично обяви, че ей сега всички ще влязат в затвора?! А те са на свобода, на улицата. Беше време, когато същият Борисов в качеството си на главен секретар на МВР вкара в оборот фразата

„ние ги хващаме, вие ги пускате“

Репликата трябваше да покаже как вътрешното министерство арестува хора с по няколко десетки висящи дела, а накрая съдът отказва да ги задържи за постоянно в ареста и ги пуска. Тогава последва бурен скандал между съдиите и тогавашното ръководство на МВР. Наложи се дори Борисов да ходи на крака в съда, за да се извинява и обяснява, че не бил разбран правилно. Всичко това беше гарнирано с контраобвинения от страна на съда, че МВР не дава годни доказателства, че прави лоши разследвания, че всъщност изобщо не хваща бандитите.

Все познати до болка и от настоящето сценарии, в които постоянно някакви полицаи, прокурори и съдии си прехвърлят отговорността, сякаш не са в една държава, не са в една система, не получават огромни бюджети, за да опазват здравето, живота и имуществото на хората и да въздават справедливост от името на обществото и държавата.

Всъщност премиерът се превъзбуди и през 2015 г., когато вече беше начело на правителството. Един ден той попита защо доказани престъпници не са в ареста, а продължават да извършват престъпления. Той визираше случай, при който охранителна камера засне кражбата на два автомобила. Собственикът на колите разпространи видеото в интернет с надежда крадецът да бъде открит. Тогава бе обявено, че автокрадецът е 32-годишен, с три европейски заповеди за арест и в условията на домашен арест. Въпреки това той продължаваше да отнема противозаконно МПС-та. „Хората всеки ден питат за битовата престъпност. Голям крадец, доказан крадец, търсен от няколко държави, а ние сме го пуснали вкъщи да си гледа телевизия“, каза тогава ядосано Борисов. „Трябва ли пред дома на всеки крадец да сложа патрулка, която да го пази ?! Демокрация, демокрация, но това на нищо вече не прилича“, продължи той и добави: „Човекът, който се оплака и показа кадрите, беше коректен. Ако аз бях на негово място, щях да фуча много повече. Това не може да продължава така! Хората очакват реформа в съдебната система, за да се чувстват сигурни и да не се случват такива неща. Крадецът да отива в затвора“.

Добре, но защо не говори и сега същото, когато вече историята е „ние си ги издирваме, ние си ги хващаме и ние си ги пускаме“

Защо сега не попита как така лица, които са изпотрошили заведение, които са вцепенили от страх десетки хора посред бял ден, които са с криминални регистрации, са пуснати не от съд, а от МВР и прокуратурата на свобода? Или го е страх от нещо?

Примерите всъщност са десетки. Защото наистина е абсурдно както да има стотици хиляди неразкрити домови кражби и десетки хиляди корупционни сделки месечно, така и да има хора с по 50-60-100 висящи производства, които се разхождат по улиците.

Преди време лично главният прокурор Сотир Цацаров стигна до извода, че гражданинът иска справедливост. Самият шеф на държавното обвинение призна, че има дефицит на справедливост и че той е навсякъде и по цялата верига – полиция, прокуратура, съд. Същото се признава и от политиците, депутатите, министрите, от съдиите, ръководството на МВР, службите, че и от премиера. Същите изводи се пишат във всеки пореден доклад за състоянието на националната сигурност или на престъпността.

И всички тези хора и институции говорят, сякаш това не зависи от тях, сякаш те нямат вина и отговорност. Сякаш от държавния бюджет за тях не отиват милиарди. Сякаш заплатите и екстрите им не са в повече от тези на всеки друг българин. И всичко това, докато банди всекидневно отвличат, обират, изнасилват.

Автор Петър Петров, „Сега”