Какво е фригидност и има ли начини да се справим с проблема?

2
113
Добави коментар
teokostov
teokostov

Едно от най-честите сексуални затруднения при жените е намаленото сексуално желание известно още като “фригидност “. То се демонстрира със значителен спад в сексуалната мотивация и невъзможност да се откликне пълноценно на еротичните инициативи на партньора.

Степента на фригидност варира от понижаване на половото влечение до пълно безразличие и дори отвращение от полова близост и ниско ниво на полова възбудимост при жената. За фригидни (хладни) в полово отношение се считат жените, които никога, с нито един партньор, без значение на емоционалната връзка и отсъствието на каквото и да било нарушение в техниката на половия акт, не са изпитвали силна полова възбуда и оргазъм, или изобщо не са достигали полова възбуда. Процентът на фригидните жени е около 18-20 %.

Какви са причините за фригидност?
Фригидността може да бъде предизвикана както от психични, така и от биологични фактори.
Това смущение се получава обикновено, когато девойката е преживяла стрес при дефлорацията с груб, неопитен или невъздържан партньор. В случаи на изнасилване също може да се получи това отклонение. Фригидността е преодолима чрез въздействие за отстраняване на психическия стресов причинител и с внимателен, нежен партньор.

Причината за невъзможността жената да изживее оргазъм е предимно в поведението на мъжа. Жената много по-бавно се възбужда. Необходими са и продължителни ласки и любовна игра, за да стигне до оргазъм. Прибързаното пристъпване към акта, грубостта и невъздържаността от страна на партньора, без жената да е подготвена за контакт, причиняват това смущение. То е отстранимо при внимателен и любящ партньор. Най-честите сексуални смущения при жената са невъзможността й да преживее върховното удоволствие (оргазъм), липсата на което довежда до усещане за полово неудовлетворение, както и фригидността (половата студенина).

Макар и потисната, потребността от интимна близост обаче не изчезва. Нейното дълготрайно отсъствие от живота на жената естествено поражда нервност, напрегнатост, разстройство на съня, депресивни състояния и много други телесни симптоми. Това е начинът, по който организмът изразява на своя език, това което човек не успява да изрече с думи.

Начини за преодоляване на проблема
Най-важна за преодоляването на тези проблеми е откритата и ясна комуникация с партньора. Понякога е нужно и компетентното партниране на специалист, който има подготовка в областта на фамилната психотерапия.

В развитите страни все повече двойки се обръщат за помощ към професионални сексолози-психотерапевти когато качеството на интимните им отношения не ги задоволява. Посредничеството на специалиста позволява на партньорите да разкрият неизползваните потенциали на своите отношения.

Профилактика
Важното е да се създаде обстановка, която позволява на жената да се разкрепости максимално пред себе си и пред своя партньор. Трябва да преодолее различните страхове, които я съпровождат, включително и често появяващите се в хода на лечението страхове за смешен или развратен облик в погледа на партньора.