Прахосмукачките могат да ни разболеят

1
156
Добави коментар
vocala
vocala

Аерозолите, създавани от прахосмукачките, съдържат бактерии, които могат да причинят заболявания при бебета, както и при хора с алергии или отслабена имунна система.

Каролайн Дюшайн и нейните колеги използват тунел, изпълнен със специално почистен въздух, за да измерят качеството на 21 аерозола, създадени от прахосмукачки от различен тип и възраст. Изследването разкри, че освен частици от човешка кожа и коса, аерозолът, създаден от прахосмукачка, може да съдържа микроби, които живеят в домовете, във въздуха или в праха на пода. Ако тези микроби се вдишат, резултатите могат да бъдат инфекции, алергии или астма.

Изследването, публикувано в Applied and Environmental Microbiology, разкрива, че изследваните проби са били наситени с опасни микроби, съдържащи пет гена, устойчиви на антибиотици, както и гена на ботулинов токсин. Инфекцията, причинена от Clostridium botulinum, може да има много сериозни последици. Според по-стари изследвания, това може дори да причини внезапна смърт при деца.

Бактериите, наричани прахови акари, всъщност са два различни вида паякообразни: Dermatophagoides pteronyssus и Dermatophagoides farinae. Тези насекоми са с дължина около 0,3 мм и са свързани с паяци. Броят на праховите акари се увеличава в края на пролетта, през лятото и в началото на есента, защото въздухът в домовете става по-влажен, когато отоплението е изключено. През зимата въздухът става по-сух, щом домовете започнат да се отопляват, а тези обстоятелства не са благоприятни за прахови акари. Те се хранят с мъртви кожни клетки, следователно те се срещат на места, където мъртвите кожни клетки са в изобилие: чаршафи, възглавници, мебели, килими. Изпражненията от прахови акари се разпадат на микроскопични частици, те се пренасят във въздуха и предизвикват алергични реакции, ако се вдишат или стигнат до кожата. Сред битовите алергени прахът от акари предизвиква най-често респираторни алергии.

Дихателната ни система е онази част от тялото, която най-често контактува с изпражнения от акари и затова се развива грип или астма на основата на алергия. За един ден човек вдишва около 9000 литра въздух. Нашата носна кухина, освен всичко друго, има ролята да спира ненужните частици. За съжаление обаче, частици, които са по-малки от 0,002 мм, имат голям шанс да достигнат до белите дробове. Фекалиите на прахови акари са в състояние да се придържат към лигавицата на носа и в крайна сметка да достигнат и до белите дробове.

В случай на чувствителни лица, вдишването или контакта с домашния прах може да причини възпаление на носната лигавица и конюнктивата. Тези симптоми са подобни на поленовите алергии, като сълзене, сърбеж, зачервени очи, тичане, пълнене, сърбеж на носа, кихане, сърбеж на небцето на устата и др. По-късно може да се развие суха, силна кашлица и да се развият гърчове, които причиняват различни видове респираторни заболявания, като затруднено дишане, кашлица или астма.