Писатели, които предсказаха бъдещето

1
101
Добави коментар
vocala
vocala

Има много литературни произведения, предсказали бъдещи събития. Някои хора твърдят, че много нови изобретения са били измислени поради идеи, събрани от тези романи.

Нека разгледаме някои от тях и можете да решите сами.

Джордж Оруел

В своя роман „1984“, публикуван през 1949 г., говори за високотехнологичното наблюдение и Биг Брадър (партията), който постоянно наблюдава и забранява свободната мисъл и индивидуалност. Истината е променена, за да отговаря на капризите на партията.

След няколко предателства главният герой, Уинстън, е измъчван и с промит мозък, и с готовност става член на партията, от която се е опитал да избяга. С летящите дронове, потенциалните работодатели, които проверяват социалните медии, камерите и екраните почти навсякъде, Оруел може да е имал представа какво идва.

Гари Щайнгарт

През 2010 г. Гари Штейнгарт публикува Super Sad True Love Story. Макар и да не е толкова културно отдалечен, колкото други романи на предсказанията, той говори за услугите за запознанства, дигиталното преследване и изчезването на хартиени книги. Воала!

Дейвид Брин

Земята, от Дейвид Брин, е публикувана през 1990 г., като действието се развива през 2038 г. Досега неговите прогнози за евтини цифрови фотоапарати и социални медии се сбъднаха. Той посочи също възможен срив на атомната електроцентрала Фукушима в Япония, която всъщност се случи през 2011 г. след разрушително земетресение.

Жул Верн

Жул Верн, много обичан френски романист, наричан понякога „Бащата на научната фантастика“, предсказва множество събития и открития, включително водород като източник на гориво и пътуване в космоса в „Земята до Луната“ през 1867 г., електрическите подводници в „Капитан Немо“, през 1870 година.

Хърбърт Уелс

Х. Г. Уелс, още един плодотворен писател на научна фантастика, прогнозира безжичната комуникация в „Мъже като богове“, публикувана през 1923 г. Островът на д-р Моро през 1896 г. се е докоснал до генното инженерство и последствията от небрежност.

Война на световете, от 1898 г., разказва за марсиански нашественици с лазерно устройство, а в The World Set Free от 1913 г., Уелс прогнозира атомни бомби и неизбежните последствия.

Неговите идеи за глобалните права на човека, предлагани в „Права на човека“ през 1940 г., бяха включени в Декларацията на правата на ООН през 1947 година.