В Англия е открит древен човешки череп със запазен мозък

13
325
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

В Англия е открит древен човешки череп със запазен мозък …

Някъде през годините 673-482 г. пр. н. е., на място, което по-късно ще бъде наречено Хеслингтън (Heslingtan), в Северен Йоркшир, Англия, неизвестен мъж първо е обесен, а след това му е отсечена главата (HiddenTruth.site).

Изглежда, че всичко това е направено за някакъв вид церемониален обред, защото след това отсечената глава внимателно е поставена в специално изкопана дупка в земята и погребана отделно от тялото.

Дали този човек е бил престъпник или е бил убит за жертвоприношение на боговете им, не се знае. Археолозите обаче знаят, че през онези векове подобни действия не са били рядкост в цяла Европа.

Древните келти и британци имали специални „отношения“ с отсечените глави. Те често се считали за много ценни реликви. Да получи такъв трофей в битка, за всеки войн била добра награда.

През 2008 г., в Хеслингтън, почернял, но добре запазен череп бил случайно открит от строители.

Черепът лежал с лице надолу и затова веднага се сметнало, че е част от древен ритуал.

Когато обаче археолозите започнали да изследват черепа обстойно, те били шокирани от факта, че в него се намира много добре запазен вкаменен човешки мозък, по който дори се виждали гънките.

Черепът бил отделен от тялото с много остро острие, в основата на черепа. Има обаче следи от счупване, което може да възникне в следствие обесване.

Вътре в черепа е намерена тъмна земна маса и първоначално мозъкът не бил забелязан, тъй като масата го скривала. Тя се състояла главно от тиня и мръсотия.

Когато черепът бил видян на рентгенови лъчи, ясно били видими области с парчета жълтеникав материал, който се оказва мозъкът на убития.

По-нататъшното изследване на черепа определило възрастта на човека – 36-45 години. В костите нямало признаци на болест или гладуване. Този човек бил здрав и пълен със сила, когато бил убит.

Учените са разбрали как мозъкът е успял да оцелее и се оказва, че това се е случило, поради няколко фактора наведнъж.

Преди, на това място имало блатиста почва, в която имало малко кислород. Именно това спряло суспендирането на пълното разлагане. Друг фактор бил, че мозъкът претърпял някои химически промени по време на разлагането.

Изглежда, че веднага след отделянето на главата от тялото, главата е погребана в блатистата почва, блокирайки достъпа до кислород.

Друг фактор е, че това е глава без тяло. Факт е, че разграждането на човешкото тяло често започва с червата, защото съдържа бактерии. Тези бактерии се разпространяват по кръвоносните съдове по цялото тяло, ускорявайки разлагането.

Проучването на ДНК на убития показало напълно неочаквани резултати. Той имал хаплогрупата J1d, която определя жителите на Близкия изток или Тоскана. Следи от тази хаплогрупа никога не са били откривани в древна Англия.

В нашите години, учените продължават да изучават необичайния череп със запазен мозък.

Наскоро се разбра, че черепът наистина е погребан в земята веднага след отделяне от тялото, и че не е бил предварително обработван или балсамиран.

Свързани