Лаймска болест (Morbus laimi) или борелиоза – бъдете информирани

17
411
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Може би сте чували за Лаймска болест (Morbus laimi) известна и като Борелоза? Та тя се причинява след ухапване от кърлежи. Носи името си от град Лайм в американския щат Кънектикът, в който е била наблюдавана и описана за първи път, когато голям процент деца се заразяват с нея през 70- те години на миналия век. Лекарите първоначално не успяват да открият на какво се дължат симптомите, наподобяващи ревматоиден артрид и които са проявили толкова много деца. Вследствие на бактериални и серологични изследвания се оказва, че става въпрос за една и съща болест, която се причинява от ухапване от кърлежи. Кръстена е по-късно Лаймска на града в който е била регистрирана първоначално.

Но какво се крие зад по-претенциозното име борелиоза (borreliosis)? И двете заболявания са абсолютно едно и също нещо, разликата е само в имената.

Думата борелиоза произхожда от бактерията Borrelia burgdorferi, която е причина за Лаймската болест. Това е едно от най-страшните бактериални инфекциозни заболявания в целия свят, което може да доведе и до фатален край. Среща се на всички континенти без Антарктида, тъй като там е прекалено студено за да съществуват кърлежи. Заразата се пренася както при хора, така и при животни – предимно гризачи, селскостопански животни, елени, кучета и котки, които са били ухапани от кърлеж.

*Повече вижте на vrediteli.bg