Трима учени ще споделят Нобеловата награда за медицина

1
110
Добави коментар
vocala
vocala

Тази година Нобеловата награда за физиология или медицина е присъдена съвместно на трима учени, които откриха как клетките усещат и се адаптират към промените в нивата на кислород, съобщи Нобеловата асамблея в Карлинския институт в Швеция (7 октомври).

Тримата Нобелови лауреати, Уилям Г. Каелин-младши, сър Питър Дж. Раклиф и Грег Л. Семенца, идентифицират молекулярната машина, която превръща активността на гените в отговор на различни нива на кислород.

„Семинарните открития на тазгодишните Нобелови лауреати разкриват механизма за един от най-съществените адаптивни процеси в живота“, според журито, присъждащо Нобеловата награда.

Способността на клетките да откриват нивата на кислород и да реагират е от съществено значение за поддържането на функционирането на тялото и може да играе голяма роля при някои заболявания. На най-основното ниво клетките се нуждаят от кислород, за да превърнат храната в енергия.

„Клетките и тъканите непрекъснато изпитват промени в наличността на кислород. Тъй като ембрионът расте и се развива, докато мускулите работят, наличният кислород се променя в самите тъкани“, заяви членът на Нобеловия комитет Рандал Джонсън. „Клетките се нуждаят от начин да се приспособят към количеството кислород, което имат, докато все още вършат важната си работа.“

Например, по време на интензивни упражнения, мускулните клетки трябва да се адаптират към по-високите нужди от кислород. Кислородно-сензорните машини са от съществено значение за развитието на плода, тъй като контролират нормалното образуване на кръвоносни съдове и развитието на плацентата. Методът също играе роля при анемия и дори рак – стимулира образуването на кръвоносни съдове.

Семенца е роден в Ню Йорк и извършва наградените си изследвания в университета Джон Хопкинс в Балтимор, където продължава да провежда изследвания. Ратклиф е роден в Ланкашър в САЩ, а в момента е в Оксфордския университет и Института на Франсис Крик в Лондон, където също заслужава наградата си. Каелин също е роден в Ню Йорк и извършва наградените си изследвания в Института за рак на Дана-Фарбер в Бостън, където все още работи.

Тримата учени ще споделят еднакво Нобеловата награда от 9 милиона шведски крони (около 909 000 долара).