Какво е анафилактичен шок – разберете от Бран Инсект?

17
528
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни примери. Но има и такива фрази, особено от сферата на медицината, които просто нямат заместители. Което се отнася и за термина анафилактичен шок, с който ще Ви запознаем. Какво се крие зад понятието анафилактичен шок и защо той се свързва с жилещите насекоми.

Най-лесно разбираемо е да кажем, че под анафилактичен шок се разбира алергичен шок – животозастрашаваща проява на алергия, която изисква максимално спешно вземане на мерки. Получава се след сблъсък с алергени. От храни или лекарства, към които имате алергия, а понякога от  цветен прашец или дори домашен прах. Ние ще обърнем обаче внимание на случаите на алергичен шок от насекоми в резултат на ужилване от пчели, оси, стършели и търтеи.

Знаете, че в нормален вариант всяко ужилване от жилещи насекоми не е приятно. Мястото на ужилването се зачервява, подува и се усеща болезнено. Ако забележите, че е останало жило, премахвате жилото. Но не се случва нищо кой знае какво. В стандартна ситуация, можете просто да сложите малко лед и да забравите за случката. Отново ще заобичате милите пчелички и ще ги благославяте заради меда, който произвеждат.

.