Зареждането на Старлайнър с гориво е в ход за първия му полет в началото на ноември

1
191
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космическият кораб „Старлайнър“ ще излети на критичен тест за проверка на системите му за аварийно спасяване. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit : Boeing

9 октомври 2019 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб „Старлайнър“ за превоз на астронавти до околоземна орбита ще проведе своя първи изпитателен полет в началото на ноември.

Новината бе потвърдена днес от представителя на Боинг Джон Мълхоланд, пише журналистът Джеф Фауст в Туитър.

В отговор на въпроса ми доколко стартовата дата е реалистична, разбрах, че да – този път наистина полетът ще се случи, а това не е просто поредната пожелателна дата от страна на Боинг. Първият космически кораб „Старлайнър“ е завършен, понастоящем тече пълненето му с гориво. Тази дебютна мисия през ноември ще включва изпитание на аварийните системи. 

Ако всичко мине наред, на 17-ми декември ще бъде проведен вторият полет – той вече ще е космически и ще включва безпилотно скачване с Международната космическа станция. В случай на успех „Старлайнър“ ще е напълно готов за превоз на астронавти до орбита.

Пак по думите на Фауст, както СпейсЕкс, така и Боинг потвърждават, че няма да изстрелят човек в космоса до момента в който не са уверени, че полетът ще е безопасен. Въпреки това Мълхоланд отчита факта, че графикът е важен и че отлаганията са в ущърб на НАСА – американската космическа агенция е била принудена да купува места на борда на руски кораби „Союз“. 

Предстои ни много интересна космическа есен. Полетните изпитания на „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ ще са в пълен ход (напомням, че следващият тест на „Крю Драгън“ ще е в края на ноември или в началото на декември с проверка на аварийните системи). 

Стискаме палци за успехи и дано до края на годината поне един от корабите завърши всичките си безпилотни изпитания, за да може от догодина да започнат пилотираните мисии. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/