Немската пробивна машина на американската мисия ИнСайт отново дълбае под почвата на Марс!

1
164
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка, която бе заснета и получена днес, на 10-ти октомври, показва как роботизираната ръка на „ИнСайт“ притиска немската пробивна машина. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

10 октомври 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Още една чудесна новина! НАСА оповести, че усилията на ръководството на американската мисия „ИнСайт“ за спасяването на немската пробивна машина са започнали да се увенчават с успех. Машината отново дълбае под повърхността на Марс!

Напомням на читателите, че „ИнСайт“ извърши меко кацане в района на марсианската равнина Елизиум на 26-ти ноември 2018-та година. През февруари тази година пробивната машина бе спусната на самата повърхност, а на 2-ри март беше съобщено, че тя е започнала да дълбае. За съжаление бургията стигна до дълбочина от 30 сантиметра и отказа да продължи напред. Това е твърде плитко, за да може научната апаратура да получи стойностни данни за структурата на марсианската кора. Очакванията на учените са да се пробие отвор с дълбочина между 3 и 5 метра.

Първоначално екипът на мисията смяташе, че бургията е стигнала до голяма скала. Ако това беше така, щеше да е трагично за инструмента. Той е предвиден да може да преодолява малки камъчета и скали със среден размер, но много голяма скала би се оказала непреодолимо препятствие. Това е част от изследователския процес на Марс – колкото и да преценяваш как да процедираш, планетата винаги може да те изненада.

За щастие анализът на данните показа, че бургията не се е сблъскала със скала, а покрай силните вибрации е издълбала кухина. Затова когато екипът се опитва да я задейства, тя просто отскача от стените на кухината и не може да продължи напред. Ето защо беше решено с помощта на роботизираната ръка да се натисне почвата на Марс там, където лежи бургията, за да слегне почвата.

Изглежда, че тактиката работи! Ще продължавам да следя мисията, а ако има допълнителни новини, те ще бъдат съобщавани своевременно на страниците на КОСМОС БГ. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/