Алергия към акари

1
127
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Определение

Микрокърлежите(акарите) са микроскопични насекоми с пазмери между 200 и 600 микрона, които принадлежат към семейството на паяците. Те имат 4 чифта начленени крака.

Един матрак може да съдържа около 2 милиона микрокърлежи, т.е. над 2 000 микрокърлежи на грам домашен прах.

Само някои видове акари са отговорни за алергиите: Dermatophagoides pteronissimus и Dermatofagoides farinae са най-често срещаните видове. Следните видове са по-рядко срещани: Blomia tropicalis(в тропични и субтропични райони), Acaris siro(зърнени култури, сено, слама, складови помещения), Tirophagus putrescentiae(домашен прах), Tetranychydae(причина за професионалните алергии при хора, заети в селското стопанство, градинарство и производство на вино)

Къде се срещат микрокърлежите?

Микрокърлежите се размножават и растат на топли и влажни места. Те са широко разпространени в къщите и по-специално в домашния прах, матраците, подплатените части на мебелите, килимите, чергите, завесите, спалното бельо, плюшените играчки и др. Микрокърлежите населяват бързо всяка среда, която е подходяща за тяхното развитие (а именно топла и влажна).

Съществува ли специфичен период за проява на алергията към микрокьрлежи?

Алергиите към микрокьрлежи са т.нар. целогодишни алергии, които се проявяват през цялата година. Въпреки това, има периоди от годината, през които алергията към домашен прах е по-силно изявена. Засилване на симптомите се наблюдава в края на лятото и началото на есента. Тогава средата, в която живеем е много по-ограничена: по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и подържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната влажност се покачва. Всички тези елементи водят до създаване на идеална среда за развитие на микрокьрлежи. Използването на сушилни в затворени помещения повишават влажността, поради което е необходимо да бъдат вентилирани добре.

Пациентите са чувствителни (алергични) не към самите кърлежи, а към веществата (алергени) в отделяните от тях отпадъчни продукти, секреции и др. Те се откриват в големи количества в домашния прах.

Микрокърлежите се хранят с човешката сквама (микрочастици, които нашето тяло отделя, всекидневно), косми, нокти и животинска кожа.

Алергия към домашен прах

Алергиите към домашен прах се проявяват през цялата година. Седемдесет и пет процента от алергичните болести на дихателната система са провокирани от микрокьрлежи. Децата с чувствителност към микрокьрлежи са с 5 пъти по-голям риск за развитие на астма.

1. Определение за алергията

Алергията е свръхреакция на имунната система след контакт с чужди високомолекулни вещества, наречени алергени (в този случай това са белтъците на микрокърлежите). Алергените, безвредни за повечето хора, се приемат като опасни от алергичните (свръхчувствителни) хора и предизвикват реакция на свръхчувствителност. Свръхчувствителността към домашния прах се проявява по това време на годината, когато микрокърлежите, отговорни за алергията Ви са налични в околната среда.

2. Симптоми на алергията

Целогодишният алергичен ринит е реакция към белтъците намикрокърлежите 6 домашния прах, когато влизат в контакт слигавицата на носа, устата и очите.

Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи понякога се проявяват съвсем неочаквано и те са:

• бистра
носна секреция;

• пристъпи
на внезапно кихане;

• сърбеж
на носа и/или на небцето;

• много
често сълзене, зачервяване, сърбеж и изтръпване
на очите.

Ако не бъде лекуван, алергичният ринит може да се задълбочи и дори да прогресира в алергична астма. Подсказващите бронхиални симптоми на алергична астма са:

• затруднения
при вдишване и особено при
издишване;

• кашлица;

• свиркащо
дишане.

Алергията към домашен прах може да предизвика и атопичен дерматит(атопична екзема): зачервяване и сърбеж в областта на лицето, кожата на главата и по кожните гънки (свивките на колената, свивките налактите,
т.н.).

3. Качество на живот

Алергията към домашен прах е често срещана и влошава качеството на живот на много пациенти. Тя е изключително инвалидизиращо заболяване с последствия върху всекидневните дейности, като посещението на училище или работа (затруднения в съня, чувство на постоянна умора и т.н.).

Как да се боря с алергията?

Знаете ли? Кръстосани алергии.Пациентите алергични към домашния прах могат да проявяват подобни симптоми и при прием на определени храни. Причината за т.н. кръстосани реакции е в тясната връзка и сходство между алергените на акарите и тези на някои растения и храни като охлюви, скариди и омари. Заради това имунната система на свръхчувствителните хора реагира не само към микрокърлежите,но също и към субстанции, намиращи се в тях.

Избягвам контакта

Мерки за избягване на алергена. Това са всички мерки, които могат и трябва да се вземат за намаляване на контакта с алергена. Препоръчително е домът да бъде пригоден и предметите, които улесняват развитието на микрокърлежите постоянно да се почистват. Крайната цел на всички тези мерки е да се намали и забави развитието на микрокърлежите.

Това е първата стъпка с оглед намаляване на алергичните прояви, преди започване на подходящо лечение.

Облекчавам симптомите

Симптоматично лечение може да бъде провеждано при налични оплаквания. То може да бъде приложено локално (носни и очни капки) или по системен път (таблетки, капсули). Тези лекарства действат на симптомите като маскират алергичната реакция, без да я потискат. Симптоматични лекарства са групата на антихистамини, кортикостероиди и др.

Лекувам причината

Мнението на Вашия лекар алерголог е от изключително значение да се определи отговорния за заболяването алерген и да се провери каква е неговата роля в проявата на симптомите. Определянето
на въпросния алерген се нар. диагностициране.

1. Диагностициране

Поставянето на диагноза изисква:

обстоен медицински преглед определяне на лабораторни показатели извършване на кожни тестове.

Десенсибилизацията се провежда в 2 фази:

Начална
фаза, която се състои в приложението
на прозресивно покачващи се дози на
алерзенни екстракти, докато орзанизмът
достигне до максимално поносимата
доза, различна за всеки пациент.
Подържаща
фаза, състояща се в продължаване на
приема на максимално поносимата доза
през повтарящи се интервали, в продължение
на 3 – 5 последователни години.

Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие търпимост към алергените, които предизвикват реакция на свръхчувствителност.

Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен (субкутанно, подкожно) и сублингвален път (под езика).

Субкутанното приложение на алергена се извършва в лекарски кабинет Сублингвалното приложение се състои във всекидневно поставяне на капки от алергенни ваксини под езика. Лечението се провежда вкъщи според предписанията на алерголога.