Напусна ни Алексей Леонов – първият космонавт, излязъл в открития космос

1
109
Добави коментар
redbul80
redbul80

Алексей Леонов по време на първата в историята на човечеството космическа разходка. Снимка: Роскосмос

11 октомври 2019 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Днес от този свят си отиде Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос. 

Новината бе съобщена от ТАСС. 

Леонов е роден на 30-ти май 1934-та година в Листвянка, Западен Сибир, СССР. Детството на космонавта е тежко, защото през 1936-та година баща му Архип е арестуван като „враг на народа“ по време на Сталинските чистки. Въпреки трудния житейски старт, през 1957-ма година младият Алексей завършва военната академия Чугуев в Украинска ССР и става пилот.

Той е един от 20-те пилоти, приети в първия космонавтски отряд през 1960-та година. На 18-ти март 1965-та Леонов влиза завинаги в историята на космонавтиката, защото по време на неговата мисия „Восход 2“ излиза в открития космос. Космическата разходка за малко не завършва трагично, тъй като скафандърът на Леонов се раздува до степен в която космонавтът не може да влезе обратно в кораба. За щастие Леонов освобождава част от налягането, като отваря един от клапаните на скафандъра и така се спасява.

Съветските власти предвиждат Алексей Леонов да е командир на първата пилотирана съветска мисия до орбитата на Луната, а по-късно, след като подготовката за мисията е прекратена, Леонов е главен кандидат да е първият човек, стъпил на Луната. Подготовката и на тази експедиция е прекратена. Космонавтът никога не достига до естествения ни спътник, но през 1975-та година е включен в много съществена мисия: „Аполо-Союз“, в рамките на която съветски и американски кораб се скачват за пръв път и така слагат символичен край на космическта надпревара. 

Алексей Леонов е талантлив художник и автор на множество картини и илюстрации. Като пряк участник в съвместната космическа програма „Аполо-Союз“, той е категоричен противник на конспирациите, че американски астронавти не са стъпвали на Луната. Приживе думите му бяха следните: „Само абсолютно невежи хора могат да не вярват, че американците не са били на Луната“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/