13 октомври 1307 г. – Първият Петък 13-и

1
118
Добави коментар
vocala
vocala

13 октомври 1307 година. Петък. Три седмици по-рано, на 22 септември, френският крал Филип IV Хубави разпраща из цяла Европа писма с изричното нареждане да бъдат отворени точно на указаната дата. В писмата се нарежда да бъдат арестувани рицарите от ордена на Тамплиерите. Обвиняват ги в ерес, содомия, канибализъм и множество други престъпления.

Орденът на рицарите Тамплиери се ражда през 1118 година в Йерусалим. Свещеният град е превзет от кърстоносците от Първия кръстоносен поход през 1099 г. Как точно осемте рицари-монаси стигат до идеята за създаването на воинското братство – не е еднозначно ясно. Знае се, че избират за своя резиденция мястото, на което според преданията се е издигал Първият храм на Йерусалим, построен от цар Соломон. От там идва и името на ордена – Тамплиери, от „тамплие“ (храм на френски). Орденът с променлив успех води битки срещу сарацините и в началото си малко се различава от другите, подобни на него – Ордена на Гроба Господен, Ордена на св. Йоан (Малтийския орден), Тевтонския орден и т.н.

Когато „неверниците“ прогонват кръстоносците от Светите земи, тамплиерите се захващат основно с бизнес делата си. На практика техните командерии („първичните организации“ на ордена) създават в Европа първата разплащателна система, която позволява на пътуващите по несигурните пътища на континента да не носят големи суми пари със себе си. Тамплиерите разчитат на развитата си стройна йерархична система из целия континент. Те започват да приемат от пътуващите от град А до град Б пари, срещу които издават разписка, с която пътуващият по-късно може да си вземе парите от град Б, като просто посети тамощният „клон“ на тамплиерския орден. И не само извършват услугата по „безналични разплащания“. Кредитират начинания и хора, на които си струва да дадеш пари назаем, срещу съответната лихва, разбира се. Вероятно страстта им към трупане на печалби се оказва пагубна за ордена.

Френският крал Филип IV Хубави се оказва сред най-големите длъжници на ордена. Решава с един удар да се избави както от дълга си, така и от кредиторите си. Акцията е планирана тайно и изпълнена със завидна прецизност за онова време. 13 октомври 1307 година наистина се оказва „черен петък“ за тамплиерския орден. През този и следващите няколко дни са арестувани хиляди рицари – според някои сведения над 10 000 членове на ордена. Подложени са на жестоки изтезания, за да признаят, че са еретици, покланящи се на демонични същества, че практикуват масово содомия и куп други грехове.

Висшите ръководители на ордена също са заловени, измъчвани и след като си признават греховете и прекарват в тъмница почти 7 години, в крайна сметка са изгорени на клада. С това реалната история на ордена на Тамплиерите приключва и започват легендите.