Вече можете да посетите контролната зала на Чернобил

1
95
Добави коментар
vocala
vocala

След аварията в Чернобил през 1986 г. – най-тежката ядрена авария в историята – властите отцепиха най-замърсените райони около украинската електроцентрала.

Тази забранена земя, известна като Чернобилската зона за изключване, сега се простира на 2589 квадратни километра. Незаконно е да живеете там (въпреки че няколко семейства са се опълчили на закона, като се връщаг обратно) и са забранени за посетителите под 18 години.

В продължение на десетилетия на туристите, които идват в района, беше позволено само да наблюдават изоставените училищни дворове, увеселителни паркове и класни стаи извън ядрената централа. Тези зони вече не се считат за опасни.

Но печално известният реактор 4, където се случва експлозията, остана затворен за всички, освен за изследователи, работници за почистване и няколко журналисти… досега.

Чернобилските туристически компании наскоро казаха за CNN, че Украйна вече ще позволи на туристите да посетят контролната зала на реактора, където се вземат решения, които в крайна сметка допринасят за бедствието. Смята се, че в тази стая заместник-главният инженер на Чернобил е инструктирал операторите да продължат теста за безопасност, въпреки значителния спад на мощността, който води и до трагедията.

Днес нивата на радиация в помещението могат да бъдат 40 000 пъти по-високи от нормалните, съобщи берлинската информационна агенция Ruptly.

За да се гарантира безопасността на посетителите, всеки, който влезе в стаята, ще трябва да облече костюм, шлем, маска и ботуши. Те също ще бъдат преглеждани два пъти за радиация след обиколката им, която продължава само пет минути, за да се ограничи експозицията.

Контролната зала бе представена на видно място в HBO сериала „Чернобил“, който спечели 10 награди Еми. Туристическите компании отчетоха големи скокове в търсенето на чернобилските обиколки, след като сериалът излезе през май.

Около 85 000 посетители са отишли в зоната за изключване през тази година. Еднодневните обиколки обикновено струват около 100 щатски долара.

През юли Украйна обяви Чернобил за официална туристическа атракция, указ, предназначен да регулира туризма в района. Преди това туризмът не е бил официално разрешен в района, така че някои посетители са се разминали с подкупване на служители по сигурността и незаконно изваждане на обекти от зоната.

Украинското правителство също планира да инвестира в нови пътеки и контролно-пропускателни пунктове, за да изгради по-добро преживяване за посетителите в Чернобил.

„Трябва да дадем на тази територия на Украйна нов живот“, заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски при подписването на указа през юли. „Досега Чернобил беше отрицателна част от марката на Украйна. Време е да я променим.“