75-годишна индийка, със само един бял дроб, роди преждевременно момиченце с тегло 600 грама

1
151
Добави коментар
setlans
setlans

75-годишна индийка е родила момиченце с тегло едва 600 грама, в северния щат на Индия Раджастан. Бебето е родено преждевременно, чрез цезарово сечение, на едва 6,5 месеца, съобщава HindustanTimes.

Жената, която е с влошено медицинско и физическо състояние, поради липсата на един бял дроб, е имала вече едно дете. То обаче било осиновено, а жената е искала да има свое. Бебето е заченато чрез ин витро процедура, заради естествени проблеми с възрастта и други медицински усложнения.

Жената е родила момиченце, като състоянието на детето е било критично, затова е прието в отделение за интензивно лечение на новородени в друга болница, се съобщава от лекарите.

Д-р Абхилаша Кинкар, която е изродила бебето, казва пред HT, че точната рождена дата на жената не се знае. Старите поколения не са имали официални свидетелства за раждане.

„Възрастната жена е нямала деца, затова е решила да осинови момче на нейни роднини, но снаха ѝ я е биела, затова е решила да си роди собствено дете“, казва д-р Кинкар.

След консултация, направена една седмица по-рано, д-р Кинкар установява, че плодът е подложен на стрес, а здравето на майката е също в опасност, затова решават да направят цезарово сечение в събота вечерта.

„Освен, че е в напреднала възраст, жената има само един бял дроб, в резултат на туберкулоза преди 45 години, а също и хипертония, така че цезаровото сечение беше трудно, но успешно“, казва още тя.

„Има между 20% и 40% шансове за успех при техниката ин витро. А тя се усложнява още повече, заради възрастта на жената, но за щастие, при нея всичко се случи успешно“, казва д-р Кинкар.

Всъщност, оказва се, че раждането на тази възраст не е толкова рядко. През септември тази година, 74-годишна жена роди близнаци, отново чрез ин витро.

Друг подобен случай имаше през 2016 година, когато 70-годишна жена роди момченце, отново чрез ин витро.

Въпреки, че качеството и количеството на яйцеклетките се влошава с течение на времето, матката на жената не е обект на тези ограничения. Това прави процедурите ин витро възможни. Друг е въпросът, доколко етично е жена на такава възраст да роди дете.

Майката на бебето е пожелала дискретност, поради което няма как да покажем нейна снимка или снимка на бебето.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс