НАСА разкри космическите костюми, с които астронавтите ще стъпят на Луната през 2024 г.

2
194
Добави коментар
setlans
setlans

НАСА разкри космическите костюми, с които астронавтите ще стъпят на Луната, а по-късно и на Марс. Външно, те доста приличат на съвременната екипировка на астронавтите, но ще бъдат преработени така, че да изпълняват доста по-сложни задачи.

Новите космически костюми ще бъдат създадени така, че да позволяват много по-добра подвижност. Астронавтите ще могат да вдигат предмети над главата си, а бедрата и коленете ще бъдат достатъчно гъвкави, че да могат да ходят плавно по лунната повръхност.

НАСА също така планира да направи 3D сканиране на цялото тяло на всеки астронавт, за да им осигури максимален комфорт и най-широк обхват на движение.

Много популярно е видеото на Юджийн Сърнън, последният мъж ходил по Луната, в което се вижда, как той се предвижва чрез заешки подскоци. Именно този проблем се надява да премахне американската космическа агенция, чрез новия дизайн на космическите костюми.

Видеото, в което се виждат подскоците на Юджийн

Новите костюми ще имат сменяеми части, които ще могат да се нагаждат според това дали човек ходи върху тяло с микрогравитация, или върху планетарна повърхност.

Това ще позволи на астронавтите да приспособяват костюма си, въз основа на околната среда. Например, поддържане на живот в атмосфери, богати на въглероден диоксид или поддържане на по-висока температура в среда с много ниска такава. Тези примери са типични за Марс.

Космическите костюми ще имат и заден люк, през който ще могат да влизат астронавтите, а също така и подобрено разположение на раменете, за по-добра мобилност и защита.

Инфографика, която обяснява основните функции на един космически костюм / НАСА

Най-големият акцент в новите костюми е върху движението. Тъй като астронавтите ще разчитат на гравитацията, а не на краката си, за да се движат в пространството, панталоните и ботушите им ще бъдат проектирани така, че да се приспособят в среда с частична гравитация.

За да се справи с проблема с текущите микрофони в шлема, които понякога се изпотяват и стават неудобни, НАСА ще проектира нова система, която да бъде вградена в горната част на тялото, и която ще се активира гласово.

Вижте още: 25 интересни факти за Марс

Шлемът също ще бъде преобразен. Той ще има ясен визьор, през който астронавтите спокойно ще могат да виждат навън, а освен това ще ги предпазва и от абразивните частици на лунната повърхност, които могат да бъдат доста опасни.

Функцията „quick-swap“ (бърза размяна) ще позволява на астронавтите да заменят визьорите си, преди или след космическа разходка, което ще елиминира необходимостта да се изпращат обратно на Земята за ремонт.

Мисия „Артемида“ Рекламно видео на мисия „Артемида“

„Артемида“ е наименованието на новата програма на НАСА за изпращане на астронавти на Луната. От космическата агенция отбелязаха, че древногръцката богиня е била сестра на бог Аполон. Именно неговото име носеше първата лунна програма на САЩ – „Аполо“.

Стъпването на Луната трябва да се случи през 2024 г., като този път обаче, вместо да прекарат само няколко часа на Луната, те ще останат няколко седмици. На Луната ще стъпи и първата жена.

Част от мисията на астронавтите ще включва построяване на лунна база и използване на наличните ресурси, като лунната вода. Освен това, астронавтите ще стъпят там, където досега не е стъпвал човешки крак, а именно – Южният полюс на Луната.

Кацането на Луната е подготовка за стъпването на първия човек на Марс. Ако мисията „Артемида“ е успешна, това трябва да се случи около 2030 година.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / dailymail, NASA Заглавна снимка: художествена концепция, която изобразява как биха изглеждали новите космически костюми