Радев: Искането на оставка е паническо бягство от отговорност

2
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът на България Румен Радев коментира расисткия скандал на футболната среща България – Англия и поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на шефа на БФС Борислав Михайлов.

Според Радев, държавата не трябва да се намесва във футбола: „Не трябва да съдим за футбола като единично явление. Футболът е огледало. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е управлението и на футбола. Вчерашните действия го доказват. Не искам да се превръщам в адвокат на президента на Българския футболен съюз, най-вече заради липсата на характер. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една независима от държава организация, както са изискванията на ФИФА и УЕФА. Това не трябва да се допуска. Стана практика и за много други институции в държавата“, каза Радев.

„Със самите призиви, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха. Нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете. Нито една федерация няма охранителни и разцепващи функции. Не може да изземе ролята на органите на реда. Искането на оставка е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят. Иначе е крайно неприятно България да се олицетворява с расизъм. Необходими са драконовски мерки срещу футболното хулиганство. Докато политиците използват агитки за протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължават“, каза още той.