Великите илюзии, които ни правят роби на Матрицата – ЛЮБОПИТНО | БГ Топ 100 класация на сайтове

45
343
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

„Илюзията може да направи дори пребиваването в затвора комфортно.“

Нелсън Мандела

Ако илюзионист или „маг“ иска да ви измами, то за начало той измайсторява илюзия, за да отвлече вниманието ви от реалността. Докато аудиторията с възторг следи нищо незначещите трикове, фокусникът получава възможност да я излъже.

Но понякога е толкова тежко да си признаем факта за измама, че с години може да продължаваме да вярваме в това, което не съществува.

Живеем в свят на илюзии. Много от проблемите, които заемат вашия мозък и календара, съществуват само защото някой ви ги е натрапил. Независимо случило ли се е това случайно, или не, но всички ние (или почти всички) сме станали жертви на авторитарно-корпоративната потребителска култура, която доминира сега.

Психопати са ни лишили от чувство за реалност. А социалните мрежи са им позволили да донасят идеите си до широките маси без посредници в лицето на медиите. И главната им вреда е в това, че са нанесли тотален, съкрушителен удар по нашата увереност в себе си и в утрешния ден.

Революционният художник на графити Бански отбелязва: „Хората пият интелектуална урина всеки ден. Тя превръща живота им в угарка. Тя ви кара да повярвате в това, че не сте достатъчно сексуални. Или в това, че всичко най-хубаво се случва на друго място. Телевизията е направила вашата приятелка неадекватна. Те имат достъп до най-съвременни технологии. И те ви заплашват.“

Но рекламата е само върхът на айсберга. Ако погледнете по-надалече, ще видите, че цялата организация на вашия живот е построена в преследване на илюзии и идеи за масово послушание на други хора, идеи и институции. Ние се намираме в робство – в пълния смисъл на тази дума. Намираме се под потребителския гнет и тоталния контрол, а ТЕ пронизват нашия разум от самото начало и го препрограмират на послушание.

Ето шестте най-велики илюзии, с които трябва да се простите, ако искате да бъдете свободни – не само външно, но и вътрешно.

Илюзията за права, ред и власт

За мнозина от нас следването на законите е морална отговорност. Но корупцията и политическите скандали доказват, че законът е доста хлъзгаво нещо. Особено за тези, които имат мускули, за да го огънат.

Жестокостта на полицията и престъпленията, които тя извършва, са реалност не само за Украйна или Русия, но дори за САЩ и много европейски страни. Съдиите застават на страната на богатите. А сега дори не можем да се защитим от нахлуването на държавното око в нашия личен живот.

И цялата тази аморалност на различни правителства така или иначе води до убийства и унищожаване на цели народи и култури. Социалният ред е илюзия. И съществува само защото вие, законопослушните граждани, сте послушни и се съгласявате с всичко.

Няма никакви права, никакъв ред и никакво правосъдие. Всичко това са само гръмки атрибути на властта, необходими за скриване на истината. Истината, че световният ред се крепи върху контрола над другите хора и борбата с несъгласните.

Илюзията благополучие и щастие

Всеки от нас сега се радва на толкова много скъпи украшения и дрънкулки, че би му завидял всеки монарх от XIX век. Поддържането на илюзията за просперитет има ключово значение за устойчивостта на цялата световна финансова система.

Но напразно забравяте, че в основата на потреблението винаги лежат кредити и дългове. Банковата система изначално е измислена за това богатите да стават още по-богати за сметка на бедните, убедени, че имат някакви ценности.

Но истински просперитет и щастие може да ви дадат само природата, здравето, любовта и отношенията с близките. Не се идентифицирайте с материалните блага, които притежавате. Така само се отдалечавате от щастието, а не се приближавате към него.

Илюзията свобода на избора

Струва ни се, че всички имаме избор как да живеем. Но всъщност ни се предлага едва ограничен набор варианти. Каквото и решение за живота си да изберете, винаги ще се намирате в плен на правовата и данъчната система на своята държава.

Погледнете фалшивата институция на съвременната демокрация. И ще разберете, че резултатът на изборите зависи само от това, коя политическа сила по-успешно ще ви напудри мозъка. Илюзията за свободата на избор е мощен потисник, тъй като хората са роби, смятащи, че са свободни. Не хранете илюзии: така или иначе ви държат на каишка.

Илюзията истина

Истината е чувствителна тема в нашата култура. Сякаш сме програмирани постоянно да търсим истината. Една част от всяко общество безумно вярва на всичко, което се казва по телевизора, а друга изобщо не вярва на нищо, което казват журналисти. И двете крайности са пълна безсмислица.

Ако искате да поддържате мира и свободата в своята душа, учете се да мислите самостоятелно. И помнете, че всяка истина винаги има две страни. Дори ако някой ги крие.

Илюзията време

Те казват, че времето е пари, но това не е истина. Времето е вашият живот. Престанете да мислите изключително в категории на петте сетива и в съответствие с графика и календара.

Изхождаме от това, че духът е вечен и всяка човешка душа се явява част от тази вечност. И главната измама: всячески ни убеждават, че настоящият момент няма никакво значение. Сякаш сме задължени винаги да анализираме своето минало и да разчитаме на по-добро бъдеще. Вместо това ви предлагаме да се съсредоточите това, което се случва точно тук и сега.

Ако сте съсредоточени не върху това, което се случва сега, а върху това, което може да се случи (или да не се случи) в бъдеще, то вие сте лесна плячка за рекламодателите, властите и други, които замъгляват вашето съзнание с всевъзможни страхове.

Ние сме щастливи, когато животът не ни бичува, когато спонтанността и случайността са по-интересни от грандиозните планове и когато нашето сега е по-важно от нашето утре.

Ако времето е пари, то животът може да се измери в долари. Ако доларите струват за вас по-малко от живота, то значи те трябва да ви служат, а времето е това, от което се състои този живот.

Илюзията разделност

В областта на стратегията за управление на масите няма нищо по-ефикасно от тактиката „Разделяй и владей“. Този принцип винаги е прилаган за установяване на авторитарна власт или за да се обосноват военни интервенции в друга страна. И тази илюзия за разделност действително работи.

Програмирани сме да вярваме, че като отделни личности се намираме в постоянна конкуренция с тези, които са против нас. Не се доверяваме дори на съседите и роднините си. Но всички хора на Земята не са конкуренти помежду си, а партньори. И от това, доколко ефективно ще бъде това партньорство, зависи в какъв свят ще живеем, какви газове ще дишаме и чиста ли вода ще пием.

Ние сме глобално общество, а държавните граници са само илюзия, съществуваща дотогава, докато вярваме в нея.