Боинг прикачи командния модул на кораба Старлайнър към неговия сервизен модул за предстоящия му полет към МКС!

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: техниците прикачват командния модул на „Старлайнър“ към неговия сервизен модул. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit : Boeing Space

18 октомври 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Частната американска компания Боинг се приготвя за два важни полета през ноември и декември, които, ако приключат успешно, ще докажат, че в САЩ отново има космически кораб, годен да превозва астронавти до Международната космическа станция. 

Напомням на читателите, че в началото на октомври оповестих, че през септември техниците са прикачили командния към сервизния модул на първия „Старлайнър“ за неговия тестов полет през ноември, включващ изпитание на системите за аварийно спасяване. На 9-ти октомври научих, че зареждането на този кораб с гориво е в ход. 

А сега компанията оповести, че и вторият космически кораб „Старлайнър“ е започнал полетна подготовка. На видео, качено в Туитър страницата на компанията, можете да изгледате как техниците са успели вчера да прикачат командния към сервизния му модул. Следващата стъпка ще е прикачването на кораба към неговата ракета-носител „Атлас 5“. 

Миналата седмица американската космическа агенция НАСА актуализира очакваните дати за реализацията на тези два полета. Изпитанието на аварийните системи е предвидено за не по-рано от 4-ти ноември от базата Уайт Сендс в Ню Мексико, а роботизираният орбитален полет до МКС ще се случи не по-рано от 17-ти декември от центъра Кейп Канаверал във Флорида. 

Имайки предвид, че този път НАИСТИНА имаме подготовка на самите космически кораби, целевите дати са повече от реалистични. В случай че двата полета са успешни, „Старлайнър“ ще е практически готов да превозва астронавти до орбита още в началото на 2020-та. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/