Песента на вулканите – ЛЮБОПИТНО | БГ Топ 100 класация на сайтове

41
353
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Повечето изригвания протичат локално, но вулканичната система като цяло има голямо значение за Земята. Без вулканите нашата планета би била доста пусто място.

Големите и чести изригвания са създали условия за съществуването на живот в самото начало на историята на нашата планета. Изригванията са освобождавали въглероден диоксид и други газове, необходими за създаването на атмосферата, но сковани в земята.

Атмосферата е задържала топлината и е ставала източник на дъждове. С помощта на Слънцето и въглеродния диоксид – основи за фотосинтезата – са се зародили растенията. Вулканичната пепел, богата на хранителни вещества – фосфор, калий и магнезий, е била източник на тор за растенията.

Дори днес земята близо до вулкани се смята за една от най-плодородните. Фермери рискуват, живеейки в сянката на вулкани, заради добрата реколта – това обяснява защо вулканичните области са учудващо добре заселени.

Както и в случая с потомъка на Кракатау – Кракатау Анак, вулканите винаги създават нови земи – ново дъно за океаните, островите, и увеличават бреговата линия. На Хавайските острови горещата лава, влизайки в контакт с морската вода, се разбива на дребни камъчета, създавайки прекрасните черни плажове.

Вулканите помагат да се регулира глобалният климат на Земята. Изригванията на масивни вулкани, такива като Кракатау или Пинатубо, за разлика от глобалното затопляне, охлаждат планетата за няколко години. В хода на изригванията в атмосферата попадат облаци пепел и прах, отразяващи слънчевите лъчи.

Пепелта може да разрушава съвременния свят по друг начин. Самолетите, прелитащи през пепелните облаци, рискуват да попаднат в авария поради блокиране на двигателите. Поради тази причина полетите може да бъдат отменени.

На 13 април 2010 година исландският вулкан Ейяфятлайокутъл, намиращ се под ледник, изхвърлил в небето огромен облак пепел. През Исландия преминават много самолетни маршрути, по-конкретно от Европа за Северна Америка и други страни. Поради опасност от блокиране на двигателите рейсовете били отменени за няколко дни, което станало причина за световен проблем.

Продуктите от жизнената дейност на вулканите са полезни. Вулканите придвижват диаманти и метали към повърхността. Вулканът Галерас в Колумбия изригва златоносна руда! Такива страни като Исландия зависят от вулканите за геотермалната енергия, получавайки топлина от природни подземни източници.

Да не подценяваме и силата на красотата. Вулканите са едни от най-завладяващите чудеса на света.

И отново предупреждения Съществуват три начина за използване на дистанционни мониторингови инструменти, позволяващи да се надникне във вулкана без участието на човека.

Спътникови изображения Инфрачервени камери, намиращи се на орбита на Земята, могат да оценяват топлинната енергия на вулкана. Учените наблюдават рязкото повишаване на температурата, както е било преди изригването на вулкана Пакая (Гватемала) на 20 май 1998 г. Спътниците могат също така да дадат възможност на учените от височината на птичи полет да наблюдават закономерностите в измененията на облаците пара и пепел в активните вулкани.

Гравитация и магнитно поле Скалите и магмата се смесват, затова под вулкана се променят гравитационното и магнитното поле. Плътните видове скали имат по-високо гравитационно привличане, отколкото по-малко плътните. Разликата в гравитационните сили се определят дистанционно от специален уред – гравиметър.

Магнитометърът е инструмент за дистанционен контрол на магнитните полета под земята. Работата на уреда се основава на следния факт: желязото в земята се привлича от северния и южния магнитен полюс и е се стреми да заеме съответното положение. Движението на магмата нарушава тази схема.

Звукови вълни – „песните“ на пенещата се магма Сеизмичните вълни се движат под земята, през магмата и скалите с различна плътност. Но звуковите вълни се движат по въздуха – еднородна среда, позволяваща да се получи чист запис на вълните. Микрофоните, поставени на вулкани, са открили интересни „песни“ – някои от тях звучат в инфразвуковия диапазон (под възприятието на човешкото ухо).

Пенещите се газове карат магмата да вибрира като барабан (звуковите вълни са тези вибрации), да вият, свистят и пухтят като локомотиви. Предупреждаващите знаци нарастват в инфрачервения диапазон, променя се дължината на вълните, появява се постоянно „пеене“ без прекъсване.

Всичко това са знаци, които трябва да се следят внимателно, казват учените.