Бъзакът – билката на билките

3
250
Добави коментар
seoslav
seoslav

Рецептата на Петър Димков за сироп от бъзак

Природата е дарила България с изобилие от билки. Навсякъде около нас са. Във всяко село, при всяка баба, щом отворите стария скрин или слезете в мазето, ще намерите разни бурканчета, пълни със зелени, жълти и шарени листенца и отвари. Всички те са билки. Лековити. И точно там, между бурканчетата и шишетата, вероятно ще откриете и такова с тъмна смес – лилава, почти черна. Сироп от бъзак е – цяла аптека, събрана в едно шише само.

 „Това е едно чудно растение“, казал е някога Димков, народният лечител.

Бъз или бъзак?

Едва ли има човек, заел се да си приготвя сироп от лековитите черни плодчета, който да не си задава този въпрос. До ден днешен има разногласия дори дали Петър Димков е давал рецепти за бъза или за бъзака. От прочетеното, оставам с впечатление, че в различните книги има рецепти и за двете растения.

Те са родственици. И двата вида бъз са с малки, черни плодове, наподобяващи боровинки. Черият бъз (Sambucus nigra), наричан още свирчовина, е дърво. Бъзакът пък (Sambucus ebulus), още бъзуняк, е храст. Плодчетата му са обърнати нагоре, а тези на бъза – надолу. Бъзът цъфти през пролетта и от неговите цветове се прави ароматен чай. Бъзакът цъфти през лятото и се бере през есента.

Ползи от бъзака

Няма разлика между състава на плодовете на двете растения, според д-р Георги Гайдурков. Нея можем да открием в концентрацията на веществата – в бъзака те са много по-силно концентрирани.

Полезни са съдържащите се витамини C и E, както и наличните органични киселини, пектинът и различните минерали.

Плодовете обаче са силен природен имуностимулатор, заради антоцианините, на които са богати. Именно на тях се дължи и тъмният цвят на плодчетата.

Антоцианините:

действат противовъзпалително; могат да предпазят от сърдечно-съдови заболявания;поддържат функцията на капилярите.

Бъзакът „има силно антиканцерогенно действие“, пише Николай Антонов в книгата „Петър Димков за живота без болести“. Казва още, че растението укрепва тялото; прави го устойчиво на грип и други заболявания.

Токсичност на плодовете

Приети в големи количества, плодовете на бъзака могат да бъдат токсични. Това твърдят хората, които сами приготвят сиропа си. И са прави. В мъничките му плодчета се съдържат веществата самбуцин и самбунигрин. Приемът на големи количества от тях води до отделяне на цианид в тялото.

Затова е важно да берете само добре узрелите плодове  – в тях концентрацията на токсичните вещества е в пъти по-ниска.

Неузрелите плодчета са много горчиви, почти невъзможно е да ги хапвате свободно. Узрелите са по-сладки, но оставят трапчив вкус, който всъщност не ви позволява да приемете над 10-15 зърна. Именно това е и дневната доза, която не бива да надвишавате. По-големите количества могат да ви навредят.

Пригответе го сами – рецепта за сироп от
бъзак

Всеки от вас може да си направи сиропа у дома. За целта – подберете чиста поляна, от която да си наберете растението. По-добре е, ако не преминават автомобили в близост. Не късайте всяко зърно поотделно. Използвайте ножица и режете цели снопчета. Така няма да смачкате зърната.

У дома пригответе:

голям буркан (5 литра, може и няколко по-малки);захар;тънък плат или тензух.

С вилица оберете плодовете от клончето. Използвайте само онези, които паднат. Другите вероятно не са узрели достатъчно.

Разновидности на рецептата на Петър Димков има много. Споделяме с вас онази, която е публикувана в „Българска народна медицина“, том III.

В буркана насипете един слой зърна, дебелината им да е около 2 см, след това ги посипете със захар. Отново – ред зърна, върху тях – захар. Съотношението трябва да е 1:1. Редувайте. Завършете със захар – слоят трябва да е около 6 см (според рецептата), за да не вкисва. Покрийте с тънък плат (или марля) и оставете на слънце, за да се разтопи захарта.

Когато се получи еднородна смес (след няколко дни), прецедете я (използвайте тензух, плътна марля, тънък плат). Налейте в бутилки и поставете на студено и тъмно, за да не вкисва. Най-добре е в мазе.

Ако не желаете да консумирате захар, изсушете бъзакови зърна и приемайте ежедневно по 10-15 броя.

Превенцията – най-доброто лекарство

Не е нужно имунната ви защита да е слаба, за да приемате сиропа от бъзак. Пийте го профилактично. Така ще намалите риска от заболявания през зимата.

Има разногласия относно дозата. Варира – между една и три лъжици дневно. Приема се 30 минути преди хранене. Една супена лъжица обикновено е напълно достатъчна за превенция. Запомнете, че узрелите плодове също могат да са токсични в големи количества.

Завършвам с цитат на Петър Димков, който може да се превърне и в тема за размисъл за някого: „Велико нещо е билката – кондензатор на енергии, които правят чудеса“.