Тома Биков: „Демократична България“ да оттегли подкрепата си за Тома Белев след антисемитска реплика

1
123
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков остро реагира във Фейсбук срещу антисемитската позиция на кандидата за общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев.

„Въпросът дали Белев знае какво прави и говори вече не е само негов проблем, но и на формацията, която го е номинирала за изборен пост“, пише депутатът.

По-рано днес от антисемитското послание на Белев се възмути депутатът Александър Сиди. Самият той от еврейски произход, Сиди призова Белев да се извини, заради грозната обида

Ето цялата позиция на Тома Биков:

„Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“. Това е написал кандидатът за общински съветник от „Демократична България“ в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега не е смешно. Ако е било аргумент в спор е още по-зле.

Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи. Не зная дали е антисемит, но очевидно е глупав и говори с чувство за непогрешимост. А всички антисемити са глупави и говорят с чувство за непогрешимост. Затова в случая глупостта не е оправдание. Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на Демократична България – формация, която има претенции да представлява най-умните хора в обществото.

Въпросът дали Белев знае какво прави и говори вече не е само негов проблем, но и на формацията, която го е номинирала за изборен пост. „Демократична България“ е либерална формация. Тя е крайно чувствителна към подобни глупави, а и опасни изказвания. Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, „Демократична България“ вече щеше да е заела ясна позиция. В случая с Белев, заемането на подобна позиция обаче е още по-важно. Защото става въпрос за човек, който представлява идеите, вижданията, а защо не и „чувството за хумор“ на Демократична България.

Лично аз, очаквам ДСБ, Да, България и „Зелените“, заедно и поотделно да оттеглят подкрепата си за Белев и по този начин да покажат, че не мерят антисемитизма с различен аршин. В противен случай, трите партии ще загубят легитимност да говорят по тези въпроси.

А ето какво коментира дипломатката и писателка Леа Коен по темата:

„Извинявам се, че се намесвам на чужда стена , но Вашата реплика ми беше десетократно сигнализирана . Тя е наистина крайно неуместна. Освен това е и невярна . За депортирането на всеки евреин до Треблинка българското правителство плаща по 100 райхсмарки ( първоначално са поискани 250) на германците, тъй като операцията се нарича “ прочистване от евреи” ( Judenrein). Парите са събрани от конфискуваното еврейско имущество , т.е. евреите сами са платили депортацията си. Тя е ръководена от Александър Белев, комисар по еврейските въпроси . При толкова много конфузии в една неуместна реплика, би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони . Репликата ви е наистина оскърбителна.“