Защо да учим френски език?

1
511
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Защо да изучаваме френски език? Ето няколко добри причини, които да ни мотивират да осъществим това начинание.

1. Световен език

Повече от 220 милиона души говорят френски. Международна организация на френскоговорящите страни включва общо 77 държави. Френският език е вторият най-разпространен чужд език след английския език и шестият най-популярен в света.

Френският и английският са единствените езици, които се преподават във всяка държава на земното кълбо.

2. Език за пазара на труда

Способността да се говори френски е сериозно предимство на международния пазар на труда. Владеенето му отваря вратите към множество компании във: Франция, Канада, Швейцария, Белгия и, не на последно място, такива, които са ситуирани на континента Африка. Като пета по големина икономика в света и трета за чуждестранни инвестиции, Франция е ключов икономически партньор.

3. Език на културата

Френският е международният език на: готвенето, модата, театъра, визуалните изкуства, танците и архитектурата. Знаенето на френски дава достъп до велики литературни произведения в оригинал. Това е езикът на гениални личности като: Виктор Юго, Молиер, Едит Пиаф, Жан-Пол Сартр и Ален Делон.

4. Език за пътуване

Франция е най-голямата туристическа дестинация в света и привлича повече от 79.5 милиона посетители годишно. Способността да се говори езика прави посещаването на Париж и другите красиви кътчета още по-вълнуващо и предлага богати впечатления за френската култура, манталитет и начин на живот. Пътуване от мекия климат на Лазурния бряг до заснежените върхове на Алпите през крайбрежието на Бретан звучи повече от приятно.

5. Език за висше образование

Френският открива възможности за обучение в известни университети и бизнес училища, класирани сред най-добрите висши учебни заведения в Европа и света. Студентите с добро ниво на френски, например, имат право да получават френска държавна стипендия, както и редица други привилегии.

6. Език, който отваря света

След английския и немския, френският език е третият най-широко използван език в Интернет. Знанията по френски осигурява комуникация с хора от цял свят, които го владеят, както и достъп до новини от водещи международни медии като: TV5, Франция 24 и Радио Франс Интернасионал.

7. Език за изучаване на други езици

Френският език е добра база за изучаване на други езици, и по-специално на романските: испански, италиански, португалски и румънски. Тук можем да визираме и английския, тъй като половината от настоящия английски речник произлиза от френския език.

8. Език на любовта и разума

Френският е красив, богат и мелодичен и често е наричан езикът на любовта. Той е аналитичен език, което ни помага при структурирането на мисълта, а също така способства и за развиване на критическото мислене – все ценни умения при воденето на дискусии и преговори.