Вечната класика – пончо

1
225
Добави коментар
svetla58
svetla58

Пончото наистина е може би една от най-екзотичните дрехи не само по отношение на името и произхода си, но и във връзка със своята вековна история.

Потеклото на топлата връхна наметка датира от далечния 17-ти век в Южна и Централна Америка.

Перу е мястото, където влажният климат на планините неизбежно изисквал плътна дреха, която да предпазва тялото от особеностите на времето там. По това време перуанците се усъвършенствали в отглеждането на домашното чифтокопитно животно алпака, от което извличали вълна за тъкане на дебели материи.

Текстилът от вълната на това животно, което обитава високите части на Андите, е силно водоустойчив и непромокаем. Местните изплитали големи одеала от плата, които украсявали с традиционни за културата им фигури и цветове, а после увивали и премятали около тялото си.

Така идеята за защитаващата от лошите условия на времето дреха бързо се разпространила из цяла Южна и Централна Америка. Самото наименование на одеждата произлиза от езика кечуа, а в различните части, където се използва, би могло да бъде срещнато и като “чаманто” (в Чили), “габан” (в Мексико), “руана” (в Колумбия и Венецуела) или “джоронго”.

Мултифункционалната дреха бързо намерила по-широко приложение и по времето на Гражданската война в Щатите, както и през Първата и Втората световна война, била използвана от сражаващите се като своеобразен дъждобран, с което през деня се предпазвали от студа или дъжда. Вечер войните превръщали пончото в палатка заради компактната му конусовидна форма, когато е разпънато.

Препратките към полезната дреха не свършват дотук. Дори пелерината на румънския граф Дракула, считан за вампир, била вариация на одеждата. Магьосниците и вещиците, илюстрирани от векове в романите и легендите също носили мантии, обгръщащи цялото тяло. И това ако не е пончо!

Днес наметалото е добило световна известност. Присъства в колекциите на редица популярни модни марки и в гардеробите на хилядите му привърженици.

Дрехата, която представлява парче дебел плат в овална форма с различна дължина и материя, с отвор по средата, е широкоразпространен стилен аксесоар.

Купи червено пончо 

Купи бяло пончо

Купи черно пончо

Купи дълго пончо

 

Тя печели почитатели, благодарение на удобството и практичността си, на това, че може да бъде както по-спортно, така и по-елегантно облекло. Перфектен елемент е за визията на дамата през есента, когато времето все още се колебае между ниските и високите температури.

Сред знаменитостите, които обичат често да намятат разновидности на пончото през глава, са Клаудия Шифър, Сандра Бълок, Гуен Стефани, Дрю Баримор, Виктория Бекъм, Никол Шерцингер и др.

Тагове Виктория Бекъм, граф Дракула, Гуен Стефани, Дрю Баримор, ДЪЖДОБРАН, дълго пончо, есенна мода, зимна мода, Клаудия Шифър, мода, Никол Шерцингер, пончо, Сандра Бълок, стил