Отлагането на смъртта ни прави по-болни – ЛЮБОПИТНО | БГ Топ 100 класация на сайтове

39
487
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Сега може би живеем по-дълго от всякога, но сме болни. Около 95 процента от хората страдат от поне една болест, а една трета страдат от повече от пет. Ставаме по-добри в продължителното живеене, но така и по-дълго време сме податливи на заболявания и недъзи, защото телата ни се износват.

Иронията е, че чрез отлагането на смъртта не сме по-продуктивни, а точно обратното. „Толкова много внимание обръщаме на борбата със причинителите на смърт, а не на тази за пълноценен живот“, казва Тео Вос от Вашингтонския университет в Сиатъл. Той е един от авторите на изследване за промените в болестите в 188 държави от периода 1990-2013.

Броят на загубените „здравословни години“ се е качил от 537.6 милиона през 1990 до 764.8 милиона през 2013, това е повишение от 43 процента. Авторите на изследването отдават това главно на нарастването на броя на населението и остаряването. Главните причини за загуба на „здравословни години“ били болки в кръста и депресия, които са в топ 10 на причините във всички 188 държави.

Други често срещани оплаквания са кариеси, хронично главоболие, анемия, загуба на слуха, генитални херпеси и мигрена.

Добрата новина е, че инфекциозните болести намалят влиянието си. Най-високо поставена е диарията, която е на 25-о място, а през 1990 е била на 15-о. Мястото на инфекциозните заболявания се заема от състояния, причинени от лош начин на живот, затлъстяване и стареене. Например болните от диабет са с 43 процента повече, отколкото през 1990, но смъртността от това заболяване се е повишила само с 9 процента.

Въпреки това Вос е убеден, че заболяванията, свързани със стареенето, се лекуват все по-добре. „Това означава, че хората на определена възраст са по-здрави през 2013 г., отколкото хората на същата възраст през 1990-а. Всяка година виждаме леки подобрения.“

Някои изследователи смятат, че има нужда от цялостно подобрение в здравните системи, което да пренасочи парадигмата на лекуване на болести в болници към предпазване на хората от болести в самите им домове.

„Не чакайте болестите, инвестирайте в поддържането на здравето“, казва Рифат Атун от университета Харвард. „Не можем да се справяме с всички хронични заболявания в болниците и затова трябва фокусът да е върху запазването на доброто здраве.“