Пробиване на бетон и стоманобетон

2
149
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Пробиване на бетон и стоманобетон като техническа задача намира изключително широко приложение при изпълнение на довършителни строително-монтажни работи. Освен при изброените материали, този метод намира приложение при допълнителна обработка на зидария, камък, асфалт и други. В зависимост от техническите особености на заданието, пробиването може да бъде мокро и сухо.

В случаите на пробиване на бетон или стоманобетон, пробиващата корона се охлажда с вода, което освен понижаване на температурата, спомага и за изхвърлянето на отработения материал далеч от зоната на пробиване.

Сухото пробиване намира приложение в случаите на прорязване на отвори в зидарии. В тези случаи водата е заменена от въздух, а праховите частици биват засмуквани от специални прахосмукачки, така че да се избегне излишното замърсяване на строителната площадка.

Практиката показва, че благодарение на съвременните технологии, пробиването на бетон и стоманобетон е икономически изгодна строително-монтажна дейност, която може да се изпълни в срок без допълнителни забавяния. Запазването на целостта на конструкцията, чрез осигуряване на нулеви вибрации е друг изключително важен фактор.

Технологията на пробиване на бетон може да се приложи при извършване на следните дейности:

Пробиване на отвори за отоплителни инсталации и монитиране на отоплителни тела
Допълнително изграждане на ВиК системи
Изграждане на тръбни разклонения
Включване към централни системи за отопление, водоснабдяване и канализация
Монтиране на хоризонтални и вертикални въздоховоди
Допълнителен монтаж на вентилационни елементи и клапи
Монтаж на силови кабели
Изграждане на системи за наблюдение и контрол

Посетителите на тази страница обикновено се интересуват и от сканиране на бетон