Белгия за първи път ще има жена за премиер :: Скандал - всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,...

Белгия за първи път ще има жена за премиер :: Скандал - всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,...

Софи Уилмс е първата жена премиер на Белгия, която от 1 ноември ще замени на поста Шарл Мишел. Той бе избран за председател на Европейския съвет. 44-годишната дама, франкофон и представител на Либералите, беше избрана за действащ министър-председател, предава Евронюз.

Белгия няма пълнофункционално федерално правителство, след като коалицията, оглавявана от Мишел, се разпадна през декември 2018 г.

Преговорите за създаване на нова коалиция са в застой, след като парламентарните избори през май дадоха фрагментарни резултати.

От началото на октомври разговорите между франкофонската социалистическа партия (PS) и фламандската националистическа партия (N-VA) се провалят. Страните трябва първо да преодолеят различията си, преди да могат да съставят правителство и да привлекат други партии.

Първият доклад за преговорите им трябва да бъде представен на краля на Белгия на 4 ноември.

Белгия, която е домакин на централите на НАТО и ЕС, направи рекордните 541...
Прочети цялата публикация

Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност