Рисковете от ухапване от бълхи и как да се предпазим

2
179
Добави коментар
clashbade
clashbade

Паразитите вилнеят не само през пролетния сезон, мерките трябва да са целогодишни

Знаем, че топлото време е предпоставка за плъзването на какви ли не насекоми. По-неприятните сред тях са дървениците, хлебарките, бълхите. Последните вилнеят не само през пролетта, но и целогодишно, което означава, че мерките трябва да са постоянни, особено ако имаме домашни любимци. Ухапванията от бълхи са не само дискомфортни, но и създават редица рискове за здравето.

Бълхите смучат кръв от животното или човека, използвайки слюнчения си секрет, което предизвиква възпаление на кожата. Ако се налага, може да се обърнете към фармацевт или лекар, който да ви предложи противоалергичен продукт за успокояване на засегнатото място. По-удачно е обаче да се работи в посока на превенция от този вид вредители.

Репелентите дават добра защита, когато искаме да си осигурим спокойствие за няколко часа напред. Те могат да се нанасят директно върху тялото, както и върху дрехите или периметъра, който обитаваме в момента.

Опасните зарази

Малко известен факт е, че бълхите могат да са носители на бактерии на чумата. Основният източник на опасната зараза са болните плъхове. Има риск да се предаде и бактерията на туларемията.

Приоритет си остава да полагаме усилия за предотвратяване на развитието на бълхите, което може да стане по следните начини:

Хигиена у дома

Жилището трябва да се поддържа чисто, а ако забележим нашественици, да се третират директно зоните, в които би могло да има яйца, личинки и какавиди на паразитите. Бълхите обичат да се крият в леглата, в дрехите или се движат по пода, което ги прави сравнително лесни за локализиране.

Без изоставени помещения

Ако в къщата или в дадено помещение няма хора за по-продължително време, те могат да се заселят трайно и да преживеят дори година. Бълхите снасят по около хиляда яйца, като обикновено това се случва под килима, в прахта или в някоя пукнатина в стената. За изтребването им може да се подсигурите с инсектициди от професионална фирма или аптека. Обезпаразитяването е наложително, ако вече са се разпространили, тъй като готовите спрейове не са толкова ефективни.

Комплексно въздействие

Важно е да се знае, че когато има разраснала се популация от бълхи, е желателно да се обработи целият вход или блок, включително таванските стаи и мазетата. Специалистите ще ви консултират колко пъти трябва да бъде извършена операцията, защото често се изисква поне двукратно пръскане. Препаратите са слабо токсични и не създават предпоставки за проблеми при деца или домашни любимци.