„Ислямска държава“ потвърди смъртта на ал-Багдади и обяви новия си лидер

1
171
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Ислямска държава” потвърди информацията, че лидерът им Абу Бакр ал-Багдади е убит след нападение на Съединените щати и обяви неговия наследник.

Името му е Аби Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши, информира „Ройтерс”.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп обяви смъртта на лидера на ИДИЛ, а от Пентагона разпространиха видео от атаката, при която е убит.

Акцията беше проведена в събота през нощта, в контролираната от бунтовниците-ислямисти провинция Идлиб.

Ограденото с високи стени имение първо е атакувано от въздуха, после командоси нахлуват вътре. Багдади се е самовзривил с две от децата си.

В акцията участваха и специално обучени кучета. В „Туитър” беше публикувана снимка как Доналд Тръмп награждава едно от тях. Тя се оказа фалшива. Награждаване все пак ще има, но в близките дни, както стана ясно от шеговит „туит” на президента.

Белият дом заяви, че тялото на халифа на „Ислямска държава” ще бъде погребано в океана по същия начин, както това на Осама бин Ладен през 2011 г. Целта е гробът на терориста да не бъде превърнат в място за поклонение.

До днес джихадистката групировка не беше коментирала случилото се.

Според експерти по темата „Ислямска държава” името на новия лидер е непознато, но то може да е псевдоним на един от водачите в групировката – Хадж Абдула.

Именно той се спрягаше за наследник на ликвидирания ал-Багдади.