В ПГ по МСС проведоха информационно събитие „ЦЕРН – усещане за вселена“

2
245
Добави коментар
hansoloff
hansoloff

Камера на Живо от Центъра на Разлог
В ПГ по МСС проведоха информационно събитие „ЦЕРН – усещане за вселена“

31.10.2019 15:41

Любопитни, РазлогНовините

Видяна:
109

По случай 1-ноември „Ден на народните будители“, в конферентната зала на ПГ по МСС- гр. Разлог се проведе информационно събитие „ЦЕРН –УСЕЩАНЕ ЗА ВСЕЛЕНА“.

Г-жа Татяна Динчева- ст. учител по ИТ, физика и математика представи богата презентация за участието си в квалификационно обучение в Европейския център за ядрени изследвания/ЦЕРН/ – Женева по НП „Квалификация” на МОН и Образователен Център ЦЕРН-2019г.
Заедно със своите асистенти: Мартин Самарджиев, Веселин Захариев, Спасимир Иванов, Мехмед Али и Борислав Чилев-ученици от 8 и 9 клас, събитието се превърна в своеобразен открит урок за най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици и най-големия комплекс от ускорители в света, където се обединява усилията на световни изследвания в областта на физиката, компютърни технологии, инженерни науки за мирни цели.
Залата се изпълни с ученици, учители , родители и гости от други училища в региона.
Много атрактивно бе поднесена информацията около откриването на „божествената частица“ – Хигс бозона.Особено интерес за всички представляваше – Големия адронен колайдер (LHC) – един от най-внушителните глобални научни проекти, създаден за изследване на елементарни частици в ЦЕРН. В четири подземни галерии на 100м под земята са разположени детекторите на четири гигантски експеримента: ATLAS, ALICE, CMS, LHCb. Основната цел на експериментите е да проучат произхода на масата, първичната плазма, природата на тъмната материя и проблемът материя и антиматерия. Специално внимание бе отделено на компютърния център на ЦЕРН, откъдето посредством GRID – технологии се предоставят глобални изчислителни ресурси на повече от 170 центрове от 40 страни по света.
S’Cool Lab – лабораторията, в която студенти и ученици от всички краища на света могат да провеждат експерименти с помощта на високотехнологично оборудване, предизвика невероятно интерес сред учениците.

„По време на посещението в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN)-сподели г-жа Динчева, имах невероятния шанс да се докосна до най-новите и върхови постижения в областта на физиката, техниката и информационните технологии, представени от български учени, работещи там.А те са посланици на „Голямата наука“, гордост за България, които мога да нарека Вдъхновители и Будители!
Моята мисия като учител е да пренеса частица от модерната наука, такава, каквато я усетих в ЦЕРН в класната стая, да разпаля любознателността на учениците , да продължа сътрудничество с учители и организации с цел обмяна на опит и знания в предоставянето на добри педагогически практики за развитие на природните , дигитални и инженерни науки.
Забелязвайки засиления интерес у всички, директорът инж. Иван Аврамов обобщи , че ПГ по МСС- гр. Разлог е училище с нова визия, атрактивни специалности, чиито ученици се нуждаят от такова вдъхновение за да се провокира интереса им към овладяване на професии и специалности на бъдещето и ги превърне в подготвени специалисти на Новата дигиталната ера.