Как се почиства хладилник?

1
168
Добави коментар
linabg
linabg

Хладилникът е един от уредите в кухнята ни, които изискват най-голямо внимкание при почистването му. Повечето от суровите и малотрайно продукти, които приемаме се съхраняват там, с цел по-дълго съхранение и предпазване от различни микроби, неоцеляващи при ниска температура. Точно нашата храна е причината да бъде толкова трудно почистването на хладилника! Трябва да бъдем изключително внимателни с какви типове препарати почистване, за да избегнем хранителни натравяния в следствие на нашият почистващ акт. Чистота е здрава и е жизненоважно уредък да се поддържа чист и хигиенизирам.

Мога ли да използвам стандартни кухненски препарати?

Колкото по-натурален е продукта, толкова по-добре. Много от препоръчваните от реклами и приятели препарати, са такива понеже чистят лесно, но трябва да помним, че те чистят лесно, понеже в тях се използват силни химикали. Тези химикали обаче не трябва да влизат в пряка или косвена връзка с храната ни и е недопостимо да бъдат консумирани от нас.

Добре ли е да използване дезинфектант в хладилника ни?

Дезинфектанти от типа на белината, никога не трябва да бъдат използвани, химикалите в тях са отровни за човешкият организъм. Относно дезинфекциращи продукти проверявайте дали са преминали медицински изследвания, закупувайте ги от аптеки и четете етикетите със съдържание. Тук отново, колкото по-натурални са те, толкова по-безопасни за здравето са.

Полезни ли са натуралните продукти?

Естествените пордукти могат да Ви бъдат от голяма помощ в борбата с мръсотията. Сода бикербонат, оцет и лимон са едно от най-разпространените продукти за дезинфекция. При използването на сода, трябва да бъдем внимателни поради абразивната и структура. Може да надраскаме повърхността и да нарушим естетически уредът. Оцета и лимона се справят добре с мазни петна. Оцетът е силен съюзник в почистването на неръждаема стомана, а лимона може да бъде използвам за естествен дезинфектант. При борба с лоша миризма в хладилника, напълнете чашка с оцет и я оставете за няколко часа в затворен хладилник.

Как да почистим хладилника?

Дори и да звучи очевадно, изкарайте всички продукти от хладилника преди да започенте. Дори и да почиствате само със сок от лимон, той ще промени вкусовите качества на храната. Същевременно когато уреда е празен е по-лесно да бъде почистен.
Премахнете всички подвижни части от типа на рафтове и чекмеджета. Докато почиствате вътрешното тяло на хладилника напръскайте частите и оставете да престоят с препарата. Най-удобното място за това е ваната/душкабината. „Вземете си душ с тях“ – така ще успеете да премахнете всичкият препарат.
За вътрешната част на хладилника използвайте малка част веро, разредно с топла вода – забършете със суха кърпа за да премахнете пяната, после с мокра и накрая отново със суха, ако продължавате да виждате сапунка, продължете със забърсването.
При силни замърсявания си направете домашна пасто от сода за хляб с малко вода. Ще получите хомогенна смес, но помнете, бъдете вниматилни и не натискайте за да не се получат надрасквания.

Превантивни мерки за избягване замърсяването на хладилника.

Използвайте стъклени купи с силиконов капак при съхранение на храните. За твърдите от тях като кашкавал например, изполвайте кухненско фолио. По този начин ще предотвратите лоши аромати и разливания. 
При съхранение на продукти в опаковка, ги поставяйте в съд за да избегнете конденза/соса по рафтовете си.
Проверявайте поне веднъж седмично качеството на храната и сроковете на годност.
Използвайте чиста и навлажнена микрофибърна кърпа, за да забърсвате от време на време рафтове, стени и чекмежета.

Кои са най-добрите методи за почистване?

След като разполагате с всички продукти за почистване на кухнята си (не забравяйте: няма дезинфектант!), Време е да помислите как да се справите с хладилника. Ето някои удобни методи:
Може да изглежда очевидно, но преди да започнете, премахнете цялата храна. Дори и да използвате само естествени продукти, не искате да се движите около обекти. Наличието на празен хладилник прави процеса толкова по-лесен и премахва възможността от замърсяване.
Извадете всички подвижни части, като рафтове и чекмеджета. Напълнете леген с топла вода и редовен сапун за миене на съдове и оставете тези части да се накисват преди избърсване и изплакване.
Избършете всички повърхности или с търговски кърпички, или с комбинация от сапун за миене на съдове и топла вода. Използвайте кърпа от микрофибър или гъба с добро качество – тези инструменти за почистване няма да се разпаднат и ще оставят малко частици в хладилника.
За упорити петна смесете малко количество сода за хляб с малко вода, за да се получи гъста паста. Нанесете пастата върху петното и оставете за час, преди да избършете с влажна гъба или кърпа. Содата за хляб трябва да разхлаби петното, което улеснява изтриването му.

Какви са някои прости превантивни мерки?

За да намалите неприятностите, когато времето за почистване на кухнята се движи наоколо, има редица бързи и лесни начини да поддържате чистотата на вашия хладилник ежедневно.

Не забравяйте редовно да проверявате продуктите в хладилника и да изхвърляте всичко, което е остаряло. Плътните храни могат да замърсят други предмети, затова ги събирайте!

Почистете всякакви разливи възможно най-бързо. Разливите могат да капе върху други храни и могат да причинят лоши миризми – особено ако бутилка мляко изтича.

Дръжте малка пластмасова кутия, пълна с сода за хляб в долната част на хладилника. Тази сода за хляб ще абсорбира всякакви силни миризми!