Почистване на матрак

1
185
Добави коментар
linabg
linabg

Защо почистването на матрака е с изключителна важност за Вашето здраве

Без значение колко добре почиствате дома си, може би пропускате много важна част от него, въздействаща на въздуха във вашия дом – вашият матрак.

Хабитат на акариата

Всяка вечер, телата ни отделят приблизително половин литър пот и около 1,5гр. мъртва кожа. От удобният облак, матрака Ви се превръща в бактериална гъба.
Праховите акарaи са едни от най-неприятните гости в нашия дом. Живеят практически в килими, дюшеци, матраци, спално бельо и мека мебел. Благоприятни условия за тяхното развитие са температура 20-25 градуса, висока влажност и прах. Акариите не хапят, понеже не се хранят с жива плът, а с мъртвите клетки отделящи се от тялото ни. За една година човек отделя приблизително 200-300 грама мъртви клетки които са предостатъчно за изхранването на 1 милион акари.
Всяка вечер тялото ни отделя приблизително половин литър пот, чиято влага се извлича от акрите.
Акарите в домашния прах са един от най-значителните източници на алергени, причиняващи ‎‎алергична астма, хрема, конюнктивит и дерматит.
Не могат да издържат по-дълго от час при температура 60 градуса, също така не издържат и на измръзване.

Матракът и качеството на въздух в спалнята

Има много източници на замърсяване на въздуха в закрити помещения. Наред с боите покриващи стените ни, различните лепила използвани в почти всяка мебел и цигареният дим, качеството на въздуха в дома ви може да бъде повлияно и от биологични замърсители във въздуха. Това включва прахови акари, хлебарки, цветен прашец, мухъл, плесен, вирусни бактерии и пърхот от домашни любимци.

Когато обмислите колко мъртва кожа и пот произвежда тялото ви всяка вечер, докато спите, и милионите прахови акари, гъбични спори и бактерии, които обитават домашният ви матрак, е лесно да разберете защо той може да бъде основен източник на замърсители във вашия въздух. В края на краищата прекарвате средно около осем часа всяка вечер в пълен контакт с вашия матрак, вдишвайки всичко, което се крие във него.

Процеса за почистване на матрака

Почистването на матрака отнема известно време, но може да ви помогне да защитите здравето си. Ето какво включва процесът за почистването на матраци:
Как ние почистваме матраци:

Прахосмучене:  Първата стъпка е прахосмучене на матрака за отстраняване на кожни клетки, прах и остатъци, които се натрупват във времето. Трябва да се използва чиста приставка за тапицерия, за да се избегне отлагането на нови замърсители върху матрака.
Почистване и отстраняване на петна. Следи от пот, повръщане, кръв и други телесни течности, пречинявяат петна по вашия матрак, докато проникват право през вашите чаршафи. Премахването на петна е един от най-отнемащите време аспекти на почистването на матрака, но поддържа матрака ви свеж и избягва да давате на бактерии и акари нещо за ядене.
Освежаване с аромат: Вашият матрак вероятно има добро количество пот и прах в него. Точно както потта върху тялото ви мирише и кара хората да се отдалечават малко по-далеч от вас, така и вашият матрак започва да развива свой собствен аромат след известно време. Освежаването на матрака неутрализира всички миризми, които може да е развил. Може да направите натурален спрей от разредени етерични масла, сок от лимон или отцеден чай. 
Паро почистване: При алергии или упорити петна по матракът, професионалното почистване с пара е допълнителна стъпка, която може да защити вашето здраве. Тук трябва да бъдем изключително внимателни да не напоим матрака с течност, понеже това може да предизвика развитието на бактерии и плесен .
Сухо почистване: Всъщност то не е толкова сухо, колкото звучи. Сухото почистване е метод за чистене със специфични машини и препарати не нуждаещи се от много вода. По-правилно е да се нарече влажно почисване. Методът е много по-практичен, гарантира по-добро почистване и води до разкрасяване на текстилни повърхности и отстраняване на петна, мръсотия, песъчинки и пясък и други алергени.

Ние от Apple Clean съветваме нашите клиенти да използват поне веднъж месечно антибактериални спрейове. Те спомагат за освежаването на мебелите, борят се с бактериите и подобряват здравословната среда в нашият дом.