Най-полезните зимни плодове срещу настинки

1
143
Добави коментар
vocala
vocala

През зимата лошото време често ни кара да загубим интерес към здравословното хранене. Този период обаче е най-важен, когато става въпрос за правилното приемане на витамини. По това време не само трябва да се пазим от настинки, но и трябва да противодействаме на негативните ефекти на ранния мрак. Има 5 вида плодове, които са много важни при поддържането на добро здраве и предотвратяване на настинки.

Дюля

Може да не е сред най-популярните плодове, но поради благотворното си въздействие дюлята е незаменима при балансирана диета. Дюлята е отличен източник на витамин С, който спомага за укрепването на имунната система.

Хората на диета за отслабване могат да ядат дюля без никакви притеснения, тъй като този плод е с ниско съдържание на захари и е чудесен детоксикатор. Освен това дюлята има благоприятен ефект върху метаболизма, който има тенденция да се забавя през зимата.

Ананас

Тази витаминна бомба е зимен плод, тъй като предпазва здравето ни по много начини по време на периоди на силно натоварване. Той съдържа много голямо количество витамин С и е алкален, с което този плод ни предпазва от болести и стрес.

По време на зимните студове или по-големи умствени натоварвания в офиса се препоръчва да се консумират ананаси. Те съдържат голямо количество минерали и микроелементи, като по този начин ускоряват мисленето и намаляват зимното минорно настроение.

Грейпфрут

Един от незаменимите цитрусови плодове през зимата, грейпфрутът става все по-популярен и то с основателна причина. Ако искаме да останем здрави, грейпфрутът е един от най-добрите плодове, които трябваа да се консумират редовно. Той е чудесен укрепващ имунитета плод, затова помага в борбата с настинките. Освен това, той е отличен пречиствател на черния дроб и кръвта, а също така намалява лошия холестерол.

Банани

Много хора отхвърлят този плод поради малко по-високо съдържание на калории. Въпреки това, бананът е твърде ценен, за да бъде пренебрегнат и има огромни ползи за здравето, особено през зимните месеци. Продължителният мрак може да причини депресия, но този ефект може да бъде балансиран от триптофан, който се съдържа в бананите. Триптофанът има успокояващ ефект, което спомага за подобряване на настроението ни.

Киви

Този кисел плод е един от любимите през зимата, тъй като съдържа много полезни хранителни вещества. Едно от по-малко познатите му хранителни вещества е бета-каротинът, който е много полезен при освежаване на кожата, която има тенденция да побелява поради липсата на слънчева светлина.

Друг интересен факт за кивито е, че поради съдържанието на лутеин то има благоприятен ефект върху зрението. Този плод също е пълен с витамин С, повече от портокалите, а количеството на калий в кивито е същото като в банан.