Блогът на Апостол Апостолов :: ЩО Е 5G И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС

1
178
Добави коментар
tocco
tocco

                                                       БРЮКСЕЛ, ИМАМЕ ПРОБЛЕМ

 

Накратко: 5G технологията е по-интелигентна, по-бърза и по-ефективна от 4G. Това е следващото (пето) поколение мобилна технология. Тя значително ще повиши скоростта, покритието и отзивчивостта на безжичните мрежи.

 

От 10 до 100 пъти по-бърза отколкото 4G технологиятa, 5G ще е способна да предостави потребителско изживяване непознато досега. Така например само за една секунда ще могат да се свалят цели 40 игрални филма от Мрежата!…

 

Въпреки, че 5G вече се ползва на много места в света, се очаква двете технологии 4G и 5G да съществуват няколко години съвместно. Вероятно до 2030 година. За навлизането на 5G ще е необходимо построяването нова инфраструктура, която заради спецификите на технологията, трябва да бъде близо до този, който ще я ползва. 5G изисква не само огромна инвестиция от страна на мобилните оператори, но и синхронизиране и промени в редица регулации и секторни политики.

 

В България е необходимо на първо място да се освободи необходимият радиочестотен спектър и да се намали цената за ползването на радиочестотния спектър. Необходимо е също така да бъдат направени някои промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), така че да могат по-бързо и по-лесно да се ъпгрейдват съществуващите базови станции.

 

В последните години осигуряването на 5G лидерство се превръща в национален приоритет за редица държави, заради очакването технологията да осигури повече от десетилетие конкурентно предимство. А и заради всеобхватните икономически и социални ползи, които носи.

САЩ и Южна Корея започнаха с въвеждането на 5G технологията още в края на 2018 г. 16 други страни ще имат 5G мрежи до края на 2019 г. Европейската комисия планира във всяка страна членка на ЕС да има поне една градска зона, предлагаща 5G услуги през 2020 г., а покритието трябва да обхване всички градски зони и основните пътни артерии до 2025 г.

 

Ще я бъде ли тази работа и у нас? Съмнявам се. Много пари и усилия бяха хвърлени за създаването на електронното правителство, но и до днес то не е факт. Какво остава за такава авангардна технология като 5 G…

 

Не е тайна за никого, че нашите управници нямат необходимия за целта потенциал. Те нямат нужните познания, умения и ценз. Казано накратко, въвеждането на тази нова технология не е по силите им. Крайно време е да се потърсят млади, знаещи и можещи хора, които са в състояние да се справят с тази нелека задача и да въведат България в дигиталната ера.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.