Президентът отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор

2
367
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения, мотивира се Румен Радев и върна предложението на ВСС

Президентът Румен Радев не подписа указа за назначаването на нов главен прокурор и върна предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС), които преди две седмици одобриха единствения номиниран за поста на Сотир Цацаров – неговия заместник Иван Гешев.

„Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“, заяви държавният глава, като уточни, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си – но въпреки това изложи своите съображения:

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.

Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти: неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации – т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС.

Въпреки това ясно законово положение бяха публикувани множество становища от държавни институции, вкл. от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.“

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения, напомни в заключение Румен Радев.

За трети път държавен глава отказва да подпише предложение за назначение на някой от т.нар. „трима първи в съдебната система“, припомня БНР.

Преди години, когато Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор, тогавашният състав на ВСС откри нова процедура за избор на обвинител номер 1. Когато Румен Радев върна предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) настоящите съдебни кадровици само прегласуваха номинацията на Чолаков.

По-рано през деня от Съюза на съдиите призоваха президента да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев, тъй като според тях избраният не отговаря на изискването да притежава висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.

Предишният държавен глава Росен Плевнелиев и бившият омбудсман Мая Манолова, която беше съперник на Йорданка Фандъкова за кметския пост в  София, също отправиха подобни апели. Между двата тура на местните избори Радев обеща решение в „обозрим срок и предупреди, че „няма да действа под натиск“.

Нагласата във ВСС е да се повтори само гласуването, като прогнозата е Иван Гешев отново да получи убедителна подкрепа, отбелязва БНР. После президентът ще трябва да подпише предложението.

Законът за съдебната власт обаче не дава на ВСС срок, в който да се произнесе по своеобразното президентско вето; не указва изрично и на кой етап трябва да се върне процедурата.

Именно този пример даде на 25 октомври говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева: „Процедурата при връщането на кандидатурата и съответно неиздаване на указ, е да се подложи отново на гласуване същата кандидатура. Знаете, че при повторно гласуване на избор, президентът ще бъде задължен да го назначи с указ“.

Дали обаче мотивите на президента, в които оспорва процедурата за нов главен прокурор още етап номинации ще бъдат отчетени от съдебните кадровици, ще стане ясно вероятно другата седмица.

Ако се пристъпи само към гласуване и Иван Гешев получи подкрепата на поне 17 от членовете на Съвета, Румен Радев ще трябва да подпише указа за назначаването му за следващ главен прокурор. 

Източник: President.bg, БНР