Надпреварата за титлата във Висшата лига: Може ли Ливърпул да бъде достигнат от Ман Сити, Челси или Лестър?

1
154
Добави коментар
tipstersinvest
tipstersinvest

Победата на Ливърпул с 3:1 над Манчестър Сити на „Анфийлд“ в неделя изведе отбора на Юрген Клоп на девет точки от настоящите шампиони и създаде осем точки предимство пред най-близките съперници Лестър Сити и Челси, преди паузата за мачовете на националните отбори. И така, дали надпреварата за титлата във Висшата лига вече е предопределена?

Непобеден на „Анфийлд“ в първенството от април 2017 г. и загубил само един мач във Висшата лига от началото на миналия сезон, Ливърпул започва да изглеждат неудържим в стремежа си да спечели първата титла на лигата от 1990 г. насам. Но и по-големи преднини от сегашната – осем точки – са били преодолявани през ерата на Висшата лига, а и все още остават повече от две трети от сезона.

И така, с челната четворка – Ливърпул, Лестър, Челси и Сити, откъсвайки се от останалите, може ли да бъде запазено живо състезанието през тази година?

Лестър Сити

Голямата картина
Спечелването на титлата от Лестър през 2015-16 г. беше приказка, която става истина веднъж в живота, нали? Отборът на Клаудио Раниери беше най-неочакваният шампион в историята на Висшата лига и оттогава клубът дори не се доближи до челната четворка, камо ли да спечели титлата.

Но след като замени Клод Пюел като мениджър на Лестър през февруари, Брендън Роджърс възстанови усещането за невъзможното на King Power, като събра перспективните младоци на клуба – Харви Бърнс, Джеймс Мадисън, Бен Чилуел, с опитните звезди като Джейми Варди и Каспер Шмайхел. Лестър знае какво е необходимо, за да обърка сметките на съперниците, феновете им знаят как да нахъсат отбора към успех и имат мениджър, който спечели две поредни титли със Селтик.

Ливърпул пътува до Лестър за голямо дерби на 26 декември и ако лисиците спечелят тогава, Роджърс може би е човекът с най-добър шанс да попречи на Клоп – човекът, който го замени като мениджър на Ливърпул през октомври 2015 г.

Силни страни
Головете на Джейми Варди изстреляха Лестър към титлата през 2016 г., а бившият нападател на Англия отново е в сензационна форма. С 11 гола в лигата до момента през този сезон, 32-годишният играч е с едно попадение повече от Тами Ейбрахам от Челси в надпреварата за Златната обувка и Роджърс успешно реабилитира играча, който се бореше да впечатли бившия треньор Пюел. Освен чрез Варди, Лестър вкарва голове и от халфовата линия, като Мадисън и Юри Тилеманс имат общо седем попадения до момента в тази кампания.

Но докато головете на Варди са ключови, Лестър притежава и най-добрия защитен рекорд във Висшата лига, като е допуснал само осем гола в 12 мача, благодарение на формата на Шмайхел на вратата и централно-защитното партньорство на Джони Евънс и Каглар Союнчу.

Слаби страни
Дълбочината на отбора, или по-скоро липсата ѝ, все още може да бъде ахилесовата пета на Лестър. Отборът на Раниери имаше късмета да избегне контузии на ключови играчи през 2015-16 и стартовият XI остана до голяма степен непроменен през втората половина на сезона, но може ли Лестър отново да е такъв късметлия?

Досега Лестър има шест задтължителни титуляра, а други двама пропуснаха само по един мач. Това постоянство помага за поддържането на формата им, но контузиите и наказанията неизбежно ще станат проблем на някакъв етап, така че как ще се справят? Ако загубят Варди, Евънс или Шмайхел за определен период от време, Лестър може да има сериозни неприятности.

Прогноза
Лестър ще държи курса и ще завърши в челната четворка, но могат да забравят за още една титла. 

Челси

Голямата картина
След като беше наказан със забрана за трансфер в два прозореца от ФИФА, забуги звездата си Еден Азар и мениджъра си Маурицио Сари, този сезон трябваше да бъде година на преход при новия мениджър Франк Лампард. Тази лоша прогноза изглеждаше още по-точна след поражението с 4:0 от Манчестър Юнайтед в откриващия уикенд на първенството.

Но Челси отскочи впечатляващо след загубата си на Олд Трафорд, като Лампард беше възнаграден за решението си да подкрепи юношите на клуба като Мейсън Маунт, Ейбрахам, Калъм Хъдсън-Одой и Фикайо Томори.

Кристиан Пулишич също започна да се събужда след бавен старт на „Стамфорд Бридж“, националът на САЩ отбеляза пет гола в последните си три мача в лигата, така че това, което изглеждаше като потенциално трудна година, сега може да завърши с щурм за титлата.

Силни страни
Челси знаят какво е необходимо, за да се печелят титли. Нито един клуб не се справя с промяната и катаклизмите по-добре от сините, така че ако те са в лов за титлата през март и април, това ще се почувства като нещо нормално на „Стамфорд Бридж“ и това може да бъде решаващо психологическо предимство.

На терена Лампард превърна забраната за трансфер на клуба в плюс, като даде шанс на младежите да блестят. Досега те се отплатиха за това доверие с някои изключителни изпълнения и в Челси има истинско усещане за инерция.

До момента Пулишич оправдава очакванията след пристигането си от Борусия Дортмунд, но докато младите блестят, опитът на Нголо Канте, Вилиан, Сесар Аспиликуета и Жоржиньо води младежите напред.

Слаби страни
Непоследователността е най-големият проблем при младите играчи и Лампард трябва да намери начин да предпази реколтата от нововъзникващите си таланти от това да бъде сензационна една седмица и посредствена през следващата. Досега Челси е имал късмет с това, че траекторията е била главно нагоре, но тестът ще бъде как те се справят с тежките зимни месеци, когато мачовете стават честни и трудни. И тъй като клубът не може да планира купуване на нови играчи през януари, липсата на опит в състава може да се окаже причина за провал на Челси.

В идеалния случай, Лампард би искал да купи нови халф и централен нападател през януари, но ако Челси спечели обжалването на забраната по-късно този месец, те ще влязат във втората половина на сезона, надявайки се, че късметът ще ги пази от контузии.

Прогноза
Четвърто място. И ако успеят да завършат така, това ще бъде страхотен сезон за Лампард и неговия екип.

Манчестър  Сити

Голямата картина
Настоящите носители на требъл от миналия сезон и отборът, спечелил Висшата лига със 100 точки предходната година. Никой не се съмнява в качеството на отбора на Пеп Гуардиола на „Етихад“. Но те страдат заради контузии и лошо трансферно лято през този сезон, дотолкова, че вече са загубили три мача във Висшата лига и в момента са на четвърто място в таблицата.

Само Манчестър Юнайтед (два пъти) успя да спечели три последователни титли през ерата във Висшата лига, а Сити сега открива колко трудно е предизвикателството. Може би през миналия сезон доминирането в лигата доведе до изместване на фокуса към Шампионската лига – трофея, който все още се изплъзва от клуба – и техните резултати в лигата страдат в резултат на това.

Силни страни
Сити притежава най-добрия и най-дълбок състав във Висшата лига, с множество носители на титли във всяка позиция. Те бяха с 10 точки зад Ливърпул на 31 декември миналата година, но все пак завършиха като шампиони, след като спечелиха 17 от останалите си 18 мача, така че дефицитът от девет точки на този етап не може да се счита за непреодолим от Гуардиола и неговите играчи.

Нито един отбор няма такова родословие на победители в лигата като Сити, а и имат финансовата мощ, за да направят решителни покупки през януари. И ако те отново са в лов на титлата, то Ливърпул знаят, че са преследвани от отбор, който и преди е печелил титлата след изоставане.

Слаби страни
Въпреки че отборът на Сити е дълбок, зоната, в която най-често имат проблеми е тази на централните защитници, където проваленият опит да бъде заменен Винсент Компани през лятото, струва скъпо. С оглед на това, че Емерик Лапорт вероятно ще пропусне поне половината сезон с контузия, Сити трябваше да премести полузащитници в защита, за да запълни пропастта и резултатите пострадаха.

Съществува също така възможността, скокът за титлата през изминалия сезон и успехът в двете състезания за домашните купи, да са изцедили повече от Гуардиола и неговите играчи, отколкото изглеждаше тогава. Може би махмурлукът е бил неизбежен и Сити трябва да рестартира, и псхилогически, ако иска да достигне Ливърпул отново.

Прогноза
Сити винаги намират друга предавка през втората половина на сезона, но това няма да ги изведе по-високо от второто място.

Източник: ESPN

Категория: Футболни анализи

Тагове:
Висша лига, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Лестър