В петък започва епичният ремонт на търсача на тъмна материя Алфа Магнитен Спектрометър!

1
118
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: търсачът на тъмна материя „Алфа Магнитен Спектрометър“. Ремонтът на този прибор ще е най-сложната задача за НАСА от епохата на ремонтите на космическия телескоп „Хъбъл“. Photo credit : NASA

12 ноември 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Когато американският космически кораб „Сигнус“ се скачи успешно с Международната космическа станция на 4-ти ноември, той достави на астронавтите критичните инструменти, които са нужни за ремонта на търсача на тъмна материя „Алфа Магнитен Спектрометър“. Този прибор никога не е бил предвиждан да се поправя в космоса и НАСА се подготвя за събитието от почти четири години. „Космическата разходка“, която ще бъде проведена в петък, ще положи началото на най-амбициозната сервизна дейност в историята на космонавтиката след епохата, когато астронавтите поправяха космическия телескоп „Хъбъл“! 

Извънбордовата дейност ще започне в 13:50 ч. българско време на 15-ти ноември. Тя ще бъде ръководена от европейския астронавт Лука Пармитано – изключително важен момент за Европейската космическа агенция (ЕКА), тъй като никога досега европеец не е имал водеща роля при провеждането на „космическа разходка“. Поради историчността на събитието, ремонтът ще бъде излъчен по телевизия ESA Web TV. Партньор на Пармитано в открития космос ще е американският астронавт Ендрю Морган. Комплексната роботизирана дейност от вътрешната страна на станцията ще бъде координирана от астронавтките на НАСА Кристина Кук и Джесика Меър, които наскоро влязоха в историята като първите жени, излезли съвсем сами в космоса, без да бъдат придружавани от мъже.

Очаква се „космическата разходка“ да продължи около шест часа. Ако всичко мине по план, тя ще бъде последвана от още три извънбордови дейности, които ще довършат ремонта на прибора. 

Напомням на читателите, че „Алфа Магнитен Спектрометър“ бе монтиран към МКС през 2011 г. от астронавтите на совалката „Индевър“. Приборът бе проектиран за тригодишен живот, но успя да функционира цели осем години. Работата му бе изключителна успешна – макар че все още естеството на тъмната материя убягва на изследователите, „Алфа Магнитен Спектрометър“ откриваше ежегодно над 17 милиарда явления, свързани с космически лъчения. Резултатите от прибора се описват в научни статии, които са едни от най-често цитираните в сравнение с останалата изследователска дейност на космическата станция.

След дълга и вярна служба, вече три от общо четирите охлаждащи помпи на „Алфа Магнитен Спектрометър“ са се повредили. Астронавтите, които ще излязат в открития космос, ще трябва да срежат осем тръбопровода, за да ги завържат към нова охлаждаща система, след което да извършат комплексно преокабеляване.

В случай че ремонтът на „Алфа Магнитен Спектрометър“ се увенчае с успех, което никак не е гарантирано, неговият експлоатационен период ще бъде удължен до 2030-та година. Понастоящем НАСА планира да финансира Международната космическа станция до 2024-та, но Конгресът дава заявка, че вероятно американците ще поддържат орбиталния комплекс още дълго след тази дата. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/