Как да си създадем успешен онлайн магазин | Hobby News

2
223
Добави коментар
pixelmedia
pixelmedia

ноември 13, 2019
  admin4eto

 

През последните години електронните магазини се превърнаха в масово явление и едва ли има интернет потребител, който да не си е поръчвал нещо онлайн. Повечето големи търговци с физически обекти  вече имат и онлайн магазини, но освен тях подобни проекти създават и все повече малки фирми, стартъпи и дори самонаети лица. А с това нараства и броят на собствениците на такива сайтове, които нямат познания по уеб разработка и не разполагат с такъв специалист в екипа си.

 

„Предимствата на онлайн магазините са много – от спестяването на време, по-лесното следене на промоциите и възможността за поръчка само с един клик, до преодоляването на локалните ограничения и възможността за денонощни продажби във всяка точка на света. Предизвикателствата около създаването на такъв проект обаче също не са малко. Добрата новина е, че благодарение на уеб платформи като WordPress и Shopiko създаването на онлайн магазин става все по-лесно – особено за неспециалисти.” – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ, която предлага цялостни решения за изграждане и развитие на онлайн магазини. По-долу ще прочетете полезна информация и съвети от екипа на компанията във връзка със създаването на сайт за електронни продажби.

 

Как да създадем онлайн магазин?

 

Онлайн магазините са уебсайтове, които обаче разполагат с функционалности за поръчка, количка, продажба и разплащане с различни методи. И подобно на останалите сайтове, те също се изработват чрез стандартните технологии за уеб разработка. Такива са популярните уеб езици за програмиране като HTML (HyperText Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets), Java Script и PHP (PHP: Hypertext Preprocessor).

 

Днес обаче отдавна не е необходимо да знаем тези езици, за да си направим функционален уебсайт. Съществуват множество отворени платформи за изграждане на сайтове, които съвсем не са трудни за усвояване и улесняват много процеса. Ако сте решили да правите магазин например, такива са WooCommerce (разширение към WordPress), OpenCart, PrestaShop, както и софтуерът като услуга Shopiko.

 

Електронен магазин с WooCommerce

 

Един от най-добрите плъгини (разширения) за онлайн магазини към платформата WordPress, е WooCommerce. Той представлява мощна система за публикуване на продукти, създаване на промоции, управление на поръчките, потребителската кошница, доставките, плащанията и много други аспекти на онлайн търговията. Напълно безплатен е, но изисква малко повече знания, за да се инсталира правилно и да се превърне в пълноценен онлайн магазин. Друго предимство на WooCommerce е, че тъй като е базиран на WordPress, магазинът ще разполага с всички възможности, предоставяни от екосистемата за приложения и теми, разработени за тази платформа.

 

Shopiko – българската SaaS платформа за онлайн търговия

 

Shopiko е платформата на СуперХостинг.БГ за създаване на онлайн магазини. Тя работи на принципа „софтуер като услуга“ (SaaS – Software as a Service). Това означава, че не се закупува, а е достъпна с месечен абонамент.

 

Едно от предимствата на платформата е, че чрез нея всеки може да създаде напълно функционален онлайн магазин бързо и лесно дори и да няма специални технически познания.  Услугата включва хостинг, SSL сертификат, професионални и модерни дизайни, ежедневен бекъп, гаранция за бързина и надеждност, 24/7 поддръжка на инфраструктурата, връзка със специалистите на СуперХостинг.БГ, полезни маркетинг инструменти, 14-дневен безплатен период, възможност за създаване на професионални пощи и др. Добавянето на продукти и изборът на дизайн става лесно и интуитивно, като не изисква специални технически познания. Всички тези улеснения Ви дават свободата да се съсредоточите върху развитието на бизнеса си, а не върху поддръжката на сайта Ви.

 

Какво се случва, след като изработим своя онлайн магазин?

 

Мнозина си мислят, че е достатъчно един онлайн магазин да бъде създаден, за да започне да генерира поръчки. Истината е, че с неговата изработка работата по него не приключва. За да добие популярност, е необходимо да маркетирате магазина си непрекъснато чрез различни рекламни инструменти. Сред важните задачи пред всеки собственик на онлайн магазин са също оптимизацията за търсачки – SEO, изграждането на присъствие в социалните мрежи и не на последно място – качествено клиентско обслужване и предлагане на качествена услуга/продукт.