5 предизвикателства пред модерния бизнес с търговия на едро

4
168
Добави коментар
Eltrade
Eltrade

13.11.2019

Производителите и търговците на дребно все повече инвестират в собствените си дистрибуторски мрежи, като ефективно елиминират посредниците и доставят продуктите си директно на потребителите. В резултат на това търговците на едро непрекъснато се борят да запазят позицията си на пазара и да поддържат необходимата рентабилност.
Всъщност днес много дистрибутори се оказват в незавидна позиция – от едната им страна са производителите, които увеличават цените, за да покрият нарастващите си оперативни разходи, а от другата страна са търговците на дребно, които изискват по-ниска цена при по-голям обем поръчки, за да отговорят на потребителските нужди. Това наред с много други предизвикателства, бавно променя лицето на индустрията, каквато я познаваме днес.

Предизвикателство №1: Ефективно управление на складовите запаси

Проблемите с управлението на складовите запаси в търговията на едро съществуват от доста време. Отговорностите за стоките не се ограничават само до контрола над физическите им наличности, извършени ръчно чрез физическо броене на всеки артикул, или чрез използване на RFID тагове, които са доста скъпи. В наши дни контролът над детайлното проследяване на движението на стоките от постъпването им в склада до експедиране и доставка заема приоритетна позиция. Това най-често се осъществява от софтуерни решения, които осигуряват видимост върху целия процес. Съществуват интегрирани бизнес системи като SAP Business One, които ефективно посрещат предизвикателството с управлението на запасите, а и не само. SAP Business One усъвършенства управлението на складовите наличности и веригата на доставки чрез синхронизация в реално време на заявените, получените и доставните стоки, както и на складовите наличности. Това допринася за по-високо ниво на оперативна ефективност.

Предизвикателство №2: Ерата на електронната търговия

Тенденцията за масово използване на електронна търговия в B2C индустрията най-накрая се пренесе и в B2B сферата, в частност търговците на едро. Днес дистрибуторите по цял свят се надпреварват да създадат все по-добро онлайн присъствие. Всеки ден виждаме да се появяват нови, напълно оптимизирани уебсайтове, като фокусът се измества от това „просто“ да съществува уебсайт към ефективно използване на електронната търговия за привличане и задържане на нови клиенти. В резултат на това започват да се променят и очакванията на клиентите. Те очакват същото високо ниво на обслужване от търговците на едро, каквото получават от търговците на дребно. Тук отново важна роля заемат системите за управление на бизнеса. SAP Business One, например предоставя инструменти, за интеграция с онлайн магазини, което подпомага ефективното управление на целия процес, свързан с продажбите и жизнения цикъл на клиента – от първоначалния контакт до крайната продажба, следпродажбените услуги и поддръжката.

Предизвикателство № 3: Все по-взискателни клиенти

Може би най-голямото предизвикателство пред дистрибуторите на едро е, че с всяка изминала година потребителите стават все по-взискателни. Основната причина за това е, че така нареченото Милениал поколение, което на практика израсна в дигиталната ера, е достигнало етапа, в който започва да заема ръководни позиции в бизнеса. Тъй като Милениалите израснаха с онлайн търговията и сърфирането в интернет през мобилните телефони, те свикнаха с определен стандарт на обслужване, който B2C компаниите предоставят от години. За разлика от тях, B2B индустрията и особено дистрибуторите на едро, по-бавно възприеха (а някои в България все още възприемат) този стандарт. Индустрията се променя бавно и компаниите със сигурност ще се адаптират към тази нова тенденция, ако искат да оцелеят. Въпросът е кой пръв ще успее в тази непрекъснато променяща се бизнес среда.

Предизвикателство №4: Елиминиране на посредниците

Както споменахме по-рано, производителите и търговците на дребно все повече елиминират дистрибуторите от процеса и използват собствените си мрежи, за да доставят продукти на клиентите. Ползата и за двете страни е финансова, тъй като производителят може да си позволи да продаде своите продукти на по-висока цена, а търговецът на дребно все още ги получава по-евтино, отколкото би могъл да ги получи от търговеца на едро.
Възможно ли е тази тенденция да бъде спряна? Вероятно не. Но това, което може да се направи, е търговците на едро да променят своята роля и значение в целия процес. Отново, благодарение на съществуващите технологии, дистрибуторите могат да осигуряват по-голяма добавена стойност за своите клиенти, за разлика от производителите. Използвайки бизнес проучванията, анализите и отчетите на SAP Business One, търговците на едро биха могли в реално време да предвиждат нуждите на своите клиенти и да действат като експертен съветник, който се грижи за тях и знае точно кога е следващата поръчка. По този начин спестяват време и проблеми на търговеца на дребно и той би ги припознал като необходимо звено във веригата, което улеснява работата му.

Предизвикателство №5: Подобряване на производителността

Повечето компании в сферата на търговията на едро се стремят да подобрят своята производителност като използват наличните търговски ресурси. Някои от тях работят по модела с търговски представители на място и съответно имат краен брой клиенти, които могат да посетят в рамките на деня и краен брой сделки, които могат да сключат. Но какво би станало, ако тези компании използват технологии, за да повишат производителността на търговските си представители?
Интегрираните функционалности на SAP Business One дават цялостен поглед върху потенциалните и реалните клиенти, за да могат търговските представители да разберат по-добре и да отговорят адекватно на нуждите на клиентите. Също така с помощта на мобилното приложение SAP Business One Sales, търговските представители могат да управляват информацията за продажбите в движение, където и да са.
Много търговци на едро продължават да се движат по добре познатите утъпкани бизнес пътеки, но технологиите не могат да бъдат спрени. Само онези, които навреме осъзнаят и възприемат една добра дигитална стратегия, ще вървят напред и ще имат ясно конкурентно предимство пред всички останали.

Искате да научите повече за SAP Business One и как клиентите на SAP постигат успех?
Имате нужда от експертен съветник в разработката на своята дигитална стратегия? Свържете се с нашите консултанти ТУК >>

About Simeon Kartselyanski

More by Simeon Kartselyanski