Pazaruvaj.com: 350 лева е планираната сума за подаръци през тази година

2
223
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

До Коледа остава едва месец и половина, а след 15 ноември с акциите Черен петък започва и предпразничната треска за пазаруване. Годишното проучване на Pazaruvaj.com на си поставя за цел да намери отговор на въпроса с какви подаръци ще изненадаме приятелите си, познатите си и обичаните от нас хора. Проучването е направено сред населението от 18 до 60 г., което използва интернет.

На 10 души купуваме подаръци

В сравнение с изминалите 4 години по всяка вероятност тази година ще бъде „най-богатата“ Коледа за българите, използващи интернет – през 2019 г. планираме подаръци средно за 10 души, като същевременно и бюджетът достига 5-годишен връх. В сравнение с 330 лв. през 2018 г., тази година планираме средно да похарчим общо по 351 лева, което надхвърля със 150 лева същата тази сума от преди четири години. Хората, за които планираме подаръци, са главно от широкия семеен кръг, а също и приятели. Купуването на подаръци за колеги не е присъщо.

Информация относно: интернет търсачки, сайтове за сравняване на цени и социални медии

Наред с динамичното развитие на пазаруването по интернет – присъщо и за България – интернет вече изпреварва и такива традиционни източници за събиране на информация преди покупки като разглеждането на витрини, рекламни вестници и обяви и другите видове реклами. Новост е, че все по-важна роля за информирането играят сайтовете, които сравняват цените, и социалните медии. Въпреки че българите, ползващи интернет, предпочитат (68%) да се информират непосредствено чрез интернет търсачките (Google, Bing и т.н.), през 2019 г. сайтовете за сравняване на цени като Pazaruvaj.com излязоха на второ място по популярност за информиране с 59%, изпреварвайки търсенията през социални медии (49%) – напр. Facebook.

 

Отчитайки тенденциите през последните години, териториалното разширяване на сайтовете за сравняване на цени не е изненадващо. Като най-популярен в България сайт за сравняване на стоки и цени Pazaruvaj.com заема водеща позиция в тези услуги. Сайтът осигурява възможност за подробно задаване на параметри за търсене на стоки, наблюдаване на цени, а също така и за даване на оценки за търговци и стоки. По този начин Pazaruvaj.com играе важна роля и помага на българските интернет купувачи в целия процес на покупката – от избора на подходящата стока до намирането на най-коректния търговец. Посетителите на сайта могат да направят своя избор между 2 милиона предложения на повече от 500 електронни магазина.

Потребителите на интернет са за пазаруване онлайн

Наред с набирането на информация, значителна част от пазаруването вече става по интернет: 71% от българите потребители на интернет тази година планират да направят поръчка от уеб магазин в страната, като 17% не изключват и поръчка от чужбина. Средно планираните средства за интернет покупки са 99 лева.

 

Тези, които след съответното локализиране на информация онлайн не поръчват по интернет, в последствие пазаруват в шопинг мол (40%) или съответно в традиционни магазини (25%) и през тази година. От чужбина поръчват най-вече мъжете, а в моловете пазаруват с удоволствие жените, младежите и пенсионерите.

Снабдяването с подаръци е комплексна задача

Въпреки, че снабдяването с подаръци не може да бъде започнато достатъчно рано, болшинството изчаква подходящите акции, между които в кръга на българските потребители на интернет Черният Петък е най-популярен (33%). Докато ранното начало – даже през октомври – е характерно едва за 13% oт потребителите на интернет, то други 12% са склонни да отлагат покупките до последния момент. Последното важи най-вече за купувачите под 30 години и за мъжете. Те дотолкова отлагат покупките за последните дни, че в крайна сметка с по-голяма вероятност си уреждат нещата по традиционен начин, например посещавайки моловете.

 

Интересен е фактът, че между половете в тази област има голяма разлика. Жените започват по-рано набавянето на подаръците, и надявайки се на изгодни акции, изтеглят покупките си чак до средата на декември. В сравнение с това мъжете предпочитат да набавят подаръците едновременно наведнъж, съсредоточено около даден период или акция. Поради тази причина при тях Черният Петък – като събитие – е по-популярен (36%) за купуване на подаръци, отколкото при жените (30%).

 

Решението взимаме придържайки се към съотношението цена-потребителска стойност, и въпреки това вярваме в традиционните подаръци

Изборът на подходящ коледен подарък никога не е лесна задача. Наред с етикета с цената от година на година все по-важни стават и следните съображения: най-повечето от хората (52%) вземат решение на база цена-потребителска стойност касаещи избрания подарък, като междувременно постоянно следят движението на цените на избрания подарък, стремейки се да уловят най-подходящата акция.

 

И за в бъдеще се придържаме към класическите подаръци. Четирите най-популярни категории са:

 

дрехи (48%)
козметика и стоки за поддържане на красотата (37%)
играчки (36%)
мобилни телефони, таблети и други аксесоари (34%)

 

При жените в гореспоменатата класация от предпочитания влизат и обувките, а при мъжете водещо място печели и развлекателната електроника.

По време на акциите на Черния Петък пазаруваме най-вече за себе си

И през тази година 33% от потребителите на интернет разчитат на акциите по време на Черния Петък за набавяне с подаръци, надявайки се на добри оферти и на широк асортимент. В същото време купувачите по време на акциите на Черния Петък на първо място не пазаруват коледни подаръци, а по-скоро купуват на себе си неща отложени с цел изчакване периода на акциите.

 

В съответствие с това – въпреки че празничният сезон се открива с Черния Петък – през ноември заедно с покупките за собствено ползване на козметика много планират и закупуване на електроника за развлечение (38%), компютърна техника (30%), а също така и закупуването на голяма битова техника (24%). След като приключат със собствените си покупки, много хора разглеждат офертите търсейки идеи за коледни подаръци, но със закупуването на коледните изненади много от тях изчакват заплата в началото на декември. Мъжете по същество изчакват ценовите акции на конкретни стоки или кръг от тях, докато жените импровизират по-свободно, и  предпочитат да разгледат какво могат да купят с голямо намаление.

 

Черният Петък може да продължи и до 2-3 седмици

 

В Съединените Щати от десетилетия насам, Черният Петък е първият петъчен ден след Денят на благодарността, и е символът на началото на пазаруванията за празниците. През тази година официалният Черен Петък се пада сравнително късно на 29 ноември. В Америка магазините се подготвят с грандиозни акции за този ден, по-рано отварят и по-късно затварят, а много от купувачите си вземат отпуска за този ден. Това начинание се радва на все по-широка популярност и в България, но далеч няма още такива традиции както отвъд океана, затова търговците заинтерисовани в българския пазар вероятно няма да изчакат официалната дата за началото на своите акции. В следствие на това още от средата на ноември може да се очакват големи намаления на цените, които могат да бъдат проследени на Pazaruvaj.com например с помощта на функцията ценова диаграма.